Vasile Lucaciu, la centenarul recunoștinței

0
138

Astăzi, 29 noiembrie 2022, se împlinește veacul de la trecerea la Domnul a Eroului Națiunii Române, Vasile Lucaciu. Încep cu o amintire. Pentru mine, icoana părintelui Vasile Lucaciu dăinuie în memorie încă din prima tinerețe din Desești, deși nu învățam la școală despre personalitatea lui, nici nu călcasem, încă, în așezarea destinată istoriei, adică Șișești. Îl aveam în sat pe țăranul Aurel Făt, venit la noi din Fisculaș, care a adus cu el „Doina lui Lucaciu”, cu versurile adevărate („Cântă mierla prin păduri/ Robu-i Lucaci la unguri”), pe care ne-o cânta adeseori, cu o voce solemnă, că doar era crâsnicul bisericii. Și pe vremea cealaltă măreția tribunului nu a fost ascunsă.
Am fost la mai multe simpozioane la Șișești, în care intelectuali demni spuneau partea reală a istoriei. În aceste zile am primit cartea colonelului Gavril Babiciu, „VASILE LUCACIU – Erou al Națiunii Române”, cu două prestigioase argumente ale valorii cărții, semnate P.S. Vasile, Episcopul greco-catolic de Maramureș, și dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare. Fără să aibă emoția predecesorilor care au scris despre „Leul de la Șișești”, domnul Gavril Babiciu își începe cartea evocând momente importante din viața și activitatea părintelui Lucaciu. Autorul desfășoară pe un portativ cronologic originea familiilor din care vine Vasile Lucaciu, locul lui de naștere – comuna Apa, școlile urmate, inclusiv studiile de la Roma, unde obține și doctoratul în filosofie. Își finalizează studiile teologice la Seminarul Greco-Catolic de la Gherla, devenind teolog absolut.
Autorul face un minuțios calendar profesional al eroului, prin mai multe așezări din Sătmar și Maramureș. Unde tribunul descoperă realitatea și condiția românilor din imperiu. Ia act de măsurile de deznaționalizare, cum a fost Legea Învățământului din 1879, prin care îi obliga pe învățătorii nemaghiari să învețe limba maghiară. Și altele, și altele. Constatând umilințele la care au fost supuși românii, în Vasile Lucaciu se zidește luptătorul pentru cauza românească. Cu minuție și documente doveditoare, cartea recompune figura dârză, neînfricată a memorandistului, tenacitatea de a-și duce fapta patriotică până la capăt.
Sunt enumerate și cărările încurcate, oferite de autoritățile acelei vremi, de la suspendarea din unele posturi, până la calomnierea publică. A robit în închisoarea de la Seghedin, i-a fost invalidată, inițial, alegerea lui în Parlamentul de la Budapesta. Dar a reușit. Aici, deputatul de Beiuș, Vasile Lucaciu, a rostit Marele Discurs. A spus răspicat: „Iubirea mea de patrie e cu mult mai mare decât să se schimbe, cum se schimbă vremea.” Apoi autorul a selectat cuvinte memorabile spuse de Vasile Lucaciu în diferite împrejurări, fierbinți pentru cauza românească din Ardeal.
În carte, mai luăm seama de profețiile tribunului care au fost confirmate de viața reală. Cum este formarea statului național unitar român. Sunt adunate elogiile, aprecierile și recunoștința arătată lui Vasile Lucaciu. Am decupat portretul făcut de Nicolae Iorga: „Frumos, cu capul roman, cu liniștiții ochi mari negri, cu gura fin tăiată ca de un artist antic, zdravăn și proporționat în toată făptura sa deplină, el aducea înaintea inchiziției Curților maghiare ceva din acea majestate a Romei, pe care-i plăcea s-o amintească.” Lucaciu nu a căutat măriri, ci fericirea poporului său într-un stat de drept. Devenise un minister al conștiinței naționale. La căpătâiul tribunului, Octavian Goga spunea: „Vasile Lucaciu închide în sicriul lui protestarea istoriei Ardealului românesc de o jumătate de veac. Profeții visurilor împlinite, ocrotitorii idealurilor realizate, generalii marilor izbânzi de obicei pleacă discret din lume.”
Gavril Babiciu a adunat cu migală și reverență dovezile care l-au înveșnicit pe marele patriot. Statui, busturi, lucrări de pictură, instituții care-i poartă numele, lucrări privind viața și activitatea lui Vasile Lucaciu fac parte din recunoștința unui veac. De cunoscut și comentat este odiseea inițiativei legis­lative până să ajungă Legea prin care Vasile Lucaciu a fost declarat Erou al Națiunii Române, în 5 aprilie 2022. Iar domnul Gavril Babiciu și alți câțiva camarazi au conturat și plămădit ideea. Și au urmărit sinusoida până la promulgarea Legii. O izbândă! Vorba bună a dr. Teodor Ardelean: „Drum bun acestei Cărți-Credențional spre minți și inimi răsărinde! O carte-memorie, un album-istorie, o crestomație de texte hrănitoare. Vivat! Crescat! Floreat!”
P.S. Astăzi, ora 15, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria,” Filiala Maramureș, organizează, în Sala de festivități a Cercului Militar Baia Mare, un spectacol literar-muzical-artistic, în care se va vorbi și despre această minunată carte, dăruită nouă de colonelul Gavril Babiciu. Cu mulțumiri, domnule Babiciu! Servim Istoria!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.