Omul care a preluat imperiul

0
63

De obicei, istoria este făcută de oameni tineri. Ei au romantismul necesar și intuiția de a schimba lumea. Cu condiția să aibă bine articulat mesajul și viziunea de a reprezenta vrerea istorică a celor mulți. Unul dintre tinerii maramureșeni care au trăit experiențe de front în preajma Marii Uniri a fost studentul la drept, Ilie Lazăr. Născut în Giulești, pe Valea Marei, familia lui a fost vecină cu moșii paterni ai familiei mele, Pătru lui Andrei. Strămoșul meu a fost un vecin bun, atașat de idealul lui Ilie Lazăr. Acest fapt mă face să tresar și astăzi. Un Ion Pârja, cum amintește în Amintirile sale, l-a dus cu carul, peste Gutâi, când delegatul Unirii se îndrepta spre Alba Iulia. Ilie Lazăr a fost unul dintre tinerii protagoniști ai Marelui Eveniment.
Fierberea Europei l-a găsit pe Ilie înrolat în armata austro-ungară. Era prin septembrie 1918 când și-a pus în gând să dezerteze, deoarece vedea spre ce se îndreaptă lumea din acea vreme. Regimentul 309, din care făcea parte, se afla în Galiția. Compania de bănățeni condusă de sublocotenentul Ilie Lazăr a dezertat, îndreptându-se spre Cernăuți. Aici, Ilie Lazăr se întâlnește cu profesorul Sextil Pușcariu, decanul Facultății de filosofie a Universității din Cernăuți, cu rosturi importante în conducerea orașului, căruia-i cere ajutorul până va veni armata română. Sublocotenentul Ilie Lazăr îi spune: „Sunt Ilie Lazăr, de loc din Maramureș, soldații mei sunt în schimb bănățeni. Am dezertat de la unitatea noastră din Ucraina, cu gândul de a ne preda armatei române. Sunt fericit, domnule profesor, dacă vă pot sta la dispoziție.”
Am aflat că neamul Pușcăreștilor ar fi din Maramureș, inițial s-ar fi numit Iuga. Pușcariu a fost porecla devenită renume. Sigur, asta o știa marele ling­vist. Așa că Ilie Lazăr repede s-a făcut cunoscut în Cernăuți, având și libertatea unor decizii. Instalează peste tot, la Tribunal, la Jandarmerie, la Poliție, români în locul străinilor. Primul steag românesc pe turnul Primăriei din Cernăuți, după 174 de ani, îl înfige Ilie Lazăr, cu tânărul Nicoară. Entuziasmul românilor, la vederea tricolorului fluturând pe clădirea Primăriei, a fost de nedescris. El, Ilie Lazăr, îl primește pe generalul Zadic, comandantul Diviziei VII române, care a intrat în Cernăuți. L-a condus la Casa Națională, unde era așteptat de toți intelectualii bucovineni. Cum generalul era mic de statură, iar Ilie Lazăr era un bărbat ca bradul, l-a urcat pe general pe umeri și așa au intrat în sala de adunare, în bătaia florilor.
Așa, tânărul maramureșean a luat parte activă la preluarea imperiului. Întors în Maramureș, în 27 noiembrie 1918, cercul electoral Ocna Șugatag l-a ales pe studentul Ilie Lazăr al doilea delegat la Marea Adunare de la Alba Iulia. A fost cel mai tânăr semnatar al Actului Unirii. De atunci, până la stingerea lui din viață (1976) a rămas un aprig luptător pentru neamul românesc, fiindu-i devotat lui Iuliu Maniu. A fost aruncat de comuniști în temniță pentru că nu le-a îmbrățișat doctrina. Închisorile prin care a trecut, Sighet, Râmnicu Sărat, Galați, Jilava, Periprava (din 1947 până în 1964), nu i-au înfrânt dârzenia, nu i-au umbrit tinerețea și energia spiritului de pe vremea când, alături de alți bucovineni, a preluat imperiul, punând drapelul românesc pe turnul Primăriei din Cernăuți.
După cum spuneam, mă leagă de destinul exemplar al lui Ilie Lazăr o obârșie comună, din Giuleștii Maramureșului, care îmi lasă în suflet fireasca tresărire. Nu am avut norocul să-l cunosc, cum i s-a dat confratelui Ion Petrovai, dar pe vremea pe când eram lucrător la Muzeul maramureșean din Sighetul Marmației, l-am întâlnit în câteva rânduri, pe avocatul Vasile Lazăr, fratele patriotului de Giulești. Am de la el multe mărturisiri despre bravul lui frate. Așa am deprins istoria care nu se învăța la școală. Mai recent mi-a fost dat să fiu, de multe ori, în preajma doamnei Lia Lazăr-Gherasim, fiica marelui patriot maramureșean. Și povestea pe care v-am spus-o mi-a fost depănată de doamna Lia, pe prispa casei Lazăr din Giulești.
Și a fost 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Am considerat că este adecvat să ne aducem aminte de un mare bărbat al curajului, al demnității și al Marii Uniri, pe numele lui, Ilie Lazăr. De loc din Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.