Sindicaliștii cer stoparea „umilinței” salariale pentru asistenții persoanelor cu handicap

0
57

Asistenții persoanelor cu handicap din Maramureș întâmpină an de an probleme cu încasarea la drept a salariilor. Liderul Cartel Alfa Maramureș, Florin Hossu, a cerut recent, parlamentarilor din județ, sprijin pentru ca această „umilință” să înceteze, iar îngrijitorii persoanelor cu dizabilități să-și primească la timp lefurile. Pe lista doleanțelor sindicale se află și alte propuneri de modificări legislative ce vizează această categorie de personal.
„Există această cutumă ca asistenții persoanelor cu handicap să nu-și ia la timp salariile. E singura categorie de personal care nu își ia la termen salariile, le încasează după 3-4 luni. Legea bugetului de stat spune că până la 90% se încasează de la Ministerul Finanțelor, ANAF, cotă defalcată din TVA, iar restul de 10% suportă bugetele locale. Legea spune că UAT-urile pot să contribuie cu mai mulți bani din fondurile locale. UAT-urile cele mai slăbuțe din punct de vedere financiar au cele mai multe cazuri de întârzieri cu salariile asistenților persoanelor cu handicap. Propun parlamentarilor ca pe viitor să încercăm ca salariile asistenților personali să fie plătite de o singură entitate. Să fie mutate la altă instituție de prestații sociale. Să analizați această situație, să depășim această umilință care i se face asistentului personal care este 24 de ore din 24 lângă bolnav”, a precizat în ședința comisiei de dialog social, liderul Cartel Alfa Maramureș, Florin Hossu.
Sindicaliștii mai iau în calcul propuneri de modificări legislative în privința articolelor referitoare la concediile pentru asistenții persoanelor cu handicap. Florin Hossu a adăugat că va întocmi o listă cu aceste revendicări și va trece pe la cabinetele parlamentarilor maramureșeni, astfel încât problemele existente să fie dezbătute și transmise la nivel central.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.