Personalul didactic auxiliar și nedidactic, în continuare ignorat

0
422

Sindicatul Liber din Învățământ Maramureș (SLIMM) a formulat către Instituția Prefectului Județului Maramureș o petiție prin care aduce la cunoștința prefectului Rudolf Stauder problemele și situațiile referitoare la aspectele de salarizare și condițiile de muncă care afectează semnificativ personalul didactic auxiliar și nedidactic angajat al unităților de învățământ și care au potențial major de a afecta buna desfășurare a activită­ților specifice din sistemul de educație românesc.
“Precizăm că majorarea salariului de bază la nivelul maxim prevăzut pentru anul 2022 reprezintă o măsură urgentă și necesară în contextul socio-economic actual, caracterizat de creșterea accelerată și semnificată a prețurilor la servicii și utilități, alimente de bază și medicamente”, subliniază prof. Ioana Petreuș, președintele SLIMM adăugând faptul că media salariului net pentru personalul nedidactic este de aproximativ 2.000 de lei.
De asemenea, SLIMM atrage atenția prefectului asupra faptului că, deși prin prevederi legale au existat majorări ale salariilor de bază pentru personalul plătit din fondurile publice, în 2021 și 2022, personalul didactic auxiliar nu a beneficiat efectiv de ele, salariile de bază fiind “înghețate” începând cu anul 2019.
Mai mult, SLIMM solicită acordarea unui spor de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază așa cum beneficiază personalul didactic și personalul didactic de conducere sau/ și un spor pentru complexitatea muncii de 15% din salariul de bază, așa cum e prevăzut pentru personalul cu atribuții de salarizare și control financiar din inspectoratele școlare.
Nu în ultimul rând, SLIMM cere extinderea sau/ și completarea schemelor de personal de la nivelul unităților de învățământ astfel încât să fie angajate suficiente persoane pentru realizarea volumului de muncă existent și crescut față de anii precedenți.
“Menționăm că, în prezent, în foarte multe unități de învățământ, atribuțiile și competențele personalului didactic auxiliar au fost extinse în contextul pronunțării unor hotărâri judecătorești definitive privind recalcularea unor drepturi salariale pentru personalul angajat, precum și în contextul existenței unor programe naționale sau regionale privind învățământul preuniversitar de stat care implică întocmirea de analize statistice și de situații diverse”, conchide prof. Ioana Petreuș, președintele SLIMM.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.