În dimineața zilei de 24 aprilie 2023, inima generalului de brigadă în retragere, ILIE I. GODJA, a încetat să mai bată.
Ilie I. Godja s-a născut la data de 30 mai 1948 în satul Văleni, comuna Călinești, județul Maramureș, copilăria petrecându-și-o alături de părinții săi Ioan și Ileana și de fratele mai mic Ioan.
A urmat cursurile Școlii generale din satul Văleni pe care le absolvă în anul 1962. Frecventează apoi cursurile Liceului teoretic din Sighetu Marmației, obținând diploma de bacalaureat în anul 1966.
În toamna aceluiași an este încorporat la Regimentul 9 Artilerie din Turnu Severin, unde se instruiește ca cercetaș-observator de artilerie. Este selecționat și detașat la Cursul de formare comandanți de plutoane Bacău, pe care îl absolvă în anul 1967. Se înapoiază la Regimentul 9 Artilerie unde îndeplinește funcția de comandant de pluton tragere până în februarie 1968, când este trecut în rezervă, la împlinirea stagiului militar, cu gradul de sublocotenent.
Timp de doi ani activează ca profesor suplinitor la Școala generală din Văleni, îndeplinind și atribuțiile de secretar al școlii. În luna martie 1970 este reactivat, numit comandant de pluton la Regimentul 69 Artilerie din Șimleu-Silvaniei, iar nouă luni mai târziu înaintat în gradul de locotenent.
În toamna anului 1972 se căsătorește cu Dominan Cornelia, cu care are doi copii, Ioan-Claudiu și Ilie-Cristian.
În anii 1972 și 1974 urmează Cursul pentru completarea studiilor la nivelul Școlii militare, la Centrul de Instrucție al Artileriei Ploiești.
La Regimentul 69 Artilerie este numit succesiv în funcțiile de locțiitor comandant de baterie (1971), comandant de baterie (1972) și șef al cercetării regimentului (1976). Este înaintat în gradul de locotenent major (1974) și urmează Cursul pentru perfecționarea comandanților de baterii în anul 1976.
Un an mai târziu este numit șef de stat major la șeful artileriei din Batalionul 27 Vânători de Munte Borșa. Este detașat apoi la Cursul de perfecționare comandanți de divizioane pe care îl absolvă în anul 1978, iar în anul 1979 este avansat la gradul de căpitan.
După susținerea examenului de admitere, urmează cursurile Academiei Militare Generale, Facultatea de Arme, Secția artilerie pe care o absolvă în anul 1982, fiind numit în funcția de locțiitor al comandantului și șef al artileriei la Batalionul 27 Vânători de Munte, iar datorită performanțelor sale profesionale deosebite, începând cu anul 1984 este promovat în statul major al artileriei din Comandamentul Armatei a IV-a “Transilvania”. În anul 1985 este avansat la gradul de maior, iar până în 1990 urmează diferite convocări și cursuri pentru perfecționarea cunoștințelor pe linie de topogeodezie artileristică, tragerile artileriei și conducerea focului, cunoașterea și exploatarea mijloacelor specializate pentru cercetarea de artilerie, cunoașterea și modul de întrebuințare a rachetelor tactice și operativ-tactice.
În anul 1990 este avansat în gradul de locotenent colonel și este mutat la Regimentul 612 Artilerie Antitanc Baia Mare, iar din luna iunie a aceluiași an este numit comandant al acestei structuri și comandant al garnizoanei Baia Mare. Urmează în anul 1993 Cursul postacademic de comandanți de brigăzi din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare, iar din 1994 când este înaintat în gradul de colonel, este numit comandant al Brigăzii 612 Artilerie Antitanc “Maramureș”, funcție pe care o îndeplinește până în anul 2001. Prin Decretul prezidențial nr. 1050/ 06.12.2001 este înaintat în gradul de general de brigadă, iar la 31 decembrie același an, este trecut în rezervă, la cerere, cu drept de pensie de serviciu.
Ca ofițer activ al armatei române, generalul de brigadă Ilie I. Godja a parcurs, timp de peste 32 de ani, treptele ierarhiei militare, începând cu funcția de comandant de pluton până la cea de comandant de brigadă. Performanțele profesionale deosebite, apreciate de structurile superioare de comandă și prin aprecierile de serviciu anuale, preponderent cu calificativul “Foarte bine” și “Excepțional”, sunt concretizate prin decorarea cu ordine și medalii militare ale României dintre care Medalia națională “Serviciul credincios” clasa a Il-a, Medalia “Meritul militar” clasa I-a și clasa a Il-a, Ordinul “Meritul militar” clasa I-a, a II-a și a III-a și două Medalii pentru merite deosebite în serviciul Corpului 7 Armată “General Nicolae Șova” – 2000 și 2002.
Pe parcursul activității sale, dar și în calitate de rezervist a fost recompensat cu o serie de distincții, titluri, diplome: Titlul de Specialist de clasă, clasa I-a, în arma artilerie și rachete -2000, Titlul de Cetățean de onoare al comunei Călinești, județul Maramureș- 2005, Diploma de excelență pentru merite deosebite în cariera militară acordată de către comandantul Corpului 4 Armată Teritorial -2001,
Diploma de merit acordată de către președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Razboi-2002,
Diploma pentru merite deosebite, acordată de către președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor – 2006, Titlul de Cetățean de onoare al municipiului Baia Mare -2008 și Medalia “90 de ani de la crearea statului național, suveran, independent și indivizibil România Mare”- 2008.
În perioada aprilie 1990- ianuarie 2002, cât s-a aflat la comanda Regimentului și ulterior Brigăzii 612 Artilerie Antitanc “Maramureș”, a organizat și condus nemijlocit numeroase aplicații tactice și exerciții de conducere a focului cu divizionul, activități de trageri de luptă cu piesa, plutonul și bateria de artilerie, aplicații tactice cu trupe, de comandament cu transmisiuni în teren, de comandament pe hartă și exerciții de conducere a focului artileriei, cu regimentul și brigada, peste 90% din acestea fiind apreciate cu calificativul “foarte bine” și “bine”.
O activitate deosebită a desfășurat generalul de brigadă Ilie I. Godja pe linie de garnizoană, cultural-educativă și socială concretizate în organizarea, conducerea și participarea la numeroase activități publice care au inclus ceremonialuri militare cu diferite ocazii în Baia Mare și alte localități ale județului, organizarea și conducerea în repetate rânduri a intervenției forțelor din subordine pentru lichidarea urmărilor calamităților naturale produse pe teritoriul municipiului Baia Mare și a județului Maramureș, inițierea în cadrul unității a acțiunilor de colectare de bunuri materiale și resurse financiare pentru ajutorarea sinistraților de pe raza municipiului reședință, a județului nostru și din alte zone ale țării, inițierea colectării de fonduri pentru ajutorarea copiilor de la unele școli ajutătoare și case familiale din municipiul Baia Mare, sprijin organizatoric, material și financiar în vederea dezvelirii busturilor voievozilor Bogdan și Dragoș la Baia Mare și a Monumentului eroilor din localitatea Mesteacăn, organizarea activităților de sprijinire materială și financiară pentru construirea bisericii garnizoanei Baia Mare, a capelei militare Cluj-Napoca, a Catedralei eroilor armatei române și martirilor revoluției din Gura Humorului, a Mănăstirii Bic-județul Sălaj.
„Un ofițer de excepție, un pasionat al carierei militare, unul dintre cei mai buni ofițeri de artilerie ai armatei române, un excelent organizator și conducător, generalul de brigadă Ilie I. Godja a personificat brigada, s-a identificat cu aceasta, punându-și semnătura măiestriei profesionale asupra fiecărei activități, a reușit să genereze performanțe care au situat marea unitate pe care a comandat-o în fruntea unităților de elită ale Armatei române”- dacă ne este permis să cităm aprecierea deosebită a comandantului său din anii 2000, domnul general de brigadă Florian Caba.
După trecerea în rezervă a activat în cadrul Filialei județene Maramureș a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere “Alexandru Ioan Cuza”, inițiind activități pe linia cunoașterii legislației și a istoriei armatei române, precum și în cadrul Filialei județene Maramureș a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, a cărei prim-vicepreședinte al fost între anii 2004-2015, inițiind, organizând și susținând o serie de proiecte printre care construcția și dezvelirea Monumentului eroilor din localitatea Văleni, comuna Călinești, județul Maramureș, relocarea și construcția Cimitirului de onoare al Eroilor din Primul Război Mondial din municipiul Baia Mare, mormântul luptătorului și patriotului pașoptist Pavel Bel din Cufoaia, statuia locotenentului Atanasie Moț Dâmbul de la Suciul de Sus, monumentele funerare ale eroilor români din Al Doilea Război Mondial de la Ardusat și Oarța de Jos și altele.
Generalul de brigadă Ilie I. Godja rămâne în memoria noastră afectivă ca exemplu de profesionalism, de dăruire și abnegație, de responsabilitate, de onoare și demnitate. Calitățile morale și umane de care a dat permanent dovadă, admirația cu care îl înconjurau și priveau cadrele din colectivele pe care le-a condus vor fi un exemplu pentru generațiile viitoare.
Trecerea la cele veșnice a Generalului de brigadă Ilie I. Godja constituie o regretabilă pierdere pentru membrii Filialelor județene Maramureș ale Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere “Alexandru Ioan Cuza” și Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”, ca și pentru toți cei care l-au cunoscut și cu care a colaborat.
Drag camarad, gândurile noastre pioase te vor însoți pe acest ultim drum spre veșnicie!
Avem onoarea să îți prezentăm un ultim salut și onor militar!
Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace!
Birourile Executive ale Filialelor județene Maramureș ale Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere “Alexandru Ioan Cuza” și Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”