Discriminări salariale în Inspectoratele de Muncă

0
74

Sindicaliştii din administraţia maramureşeană cer conducerii judeţului să facă demersuri la nivel central pentru eliminarea discriminărilor salariale din Inspectoratul Teritorial de Muncă Maramureş (ITM). Problemele legate de salariile încasate de angajaţii ITM au fost semnalate în cadrul şedinţei comisiei de dialog social, derulată la Prefectura Maramureş, în 26 mai. Pe de altă parte, sindicaliştii cer reglementarea statutului funcţionarilor publici numiţi în funcţia de inspector de muncă.
„Cerem eliminarea de îndată a discriminării salariale din Inspecţia Muncii şi din Inspectoratele Teritoriale de Muncă prin egalizarea nivelului salarizării la prevederile legale aplicabile aparatului propriu al Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Nivelul de salarizare existent în cadrul aparatului propriu al Inspecţiei Muncii şi al serviciilor deconcentrate ale acesteia se situează la limita inferioară a instituţiilor publice de nivel central. Lipsa unui sistem motivaţional face dificil demersul de atragere a personalului cu înaltă pregătire profesională sau păstrarea experţilor calificaţi şi cu experienţă”, a punctat liderul Sindicatului din Administraţia Maramu­reş, Nicolae Mureşan.
Totodată, liderii de sindicat cer reglementarea statutului de inspector de muncă, arătând că această categorie duce greul spre deosebire de cei din aparatul propriu al Ministerului Muncii. Inspectorii de muncă merg în teren, constată neregulile, aplică sancţiuni.
„E nevoie de reglementarea statutului func­ționarilor publici numiți în funcția publică specifică de inspector de muncă. Ne referim la drepturile, îndatoririle specifice şi incompatibilitățile aplicabile inspectorului de muncă. Prevederea este necesară pentru a defini rolul constituţional şi importanţa socială a muncii inspectorului de muncă, care justifică statutul special al acestei funcţii publice”, a adăugat Nicolae Mureşan.
Sindicaliştii nu exclud stările conflictuale la nivelul ITM în cazul în care aceste solicitări nu se vor rezolva favorabil. Revendicările sindicale au fost transmise la Ministerul Muncii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.