Războiul, dincolo de moarte

0
98

A scrie despre războiul din Ucraina, așa după ureche, risc să rostogolesc știri false, deformate, adică minciuni. Că tot este la modă industria fake news. Cert este că această invazie rusească împotriva Ucrainei a provocat, de ambele părți, multă moarte, distrugeri ireparabile pe teritoriul ucrainean, mai ales. Nu mă pot lua după știri ticluite de experți în propagandă. Capcanele sunt la tot pasul. De aceea, sunt prudent. Conflictul din vecini a cuprins marile cancelarii ale lumii, unde se țes scenarii, se promit ajutoare militare. Se trimite spre Kiev armament sofisticat, iar liderul ucrainean bate pe la ușile celor puternici să ceară sprijin. Unii dau, alții promit, ori refuză. Fiecare cu interesul lui. Dar în acest război se moare nevinovat. Asta ne doare pe mulți.
Recent, am urmărit Conferințele Dilema veche de la Oradea. Istoricii Cosmin Popa și Mihai-Răzvan Ungureanu au conferențiat despre măreția și decăderea Rusiei. M-am apropiat de textul istoricului Cosmin Popa, cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române. Textul lui îmi slujește ca argument la titlul meu. Că dincolo de moartea crudă și nevinovată mai este ceva. O nouă reevaluare a tuturor politicilor occidentale față de Rusia și modul în care va fi abordată problema păcii în Ucraina. Istoricul sesizează un fenomen istoric care s-a accelerat pe fondul acestui război, adică sfârșitul purgatoriului cultural în care s-au aflat, multă vreme, Ucraina și Republica Moldova. Știm, cei ce știm, că procesul de rusificare în aceste teritorii a continuat și după destrămarea Uniunii Sovietice. Erai arătat cu degetul, ori și mai rău, dacă nu erai fascinat de holograma strălucitoare a proiecției imperiale rusești. S-a produs ruptura.
Acum, identitatea în Ucraina și Republica Moldova este la mare căutare. A sosit momentul delimitării. Recent, Chișinăul a scos sintagma limba moldovenească din scripte, folosind dreapta formulă de limba română. A fost un război lung, surd și umilitor, dus dincolo de moartea unor oameni. Se fac serioase eforturi pentru menționarea granițelor etnice. Clar că este un război al rușilor împotriva ucrainenilor, un război împotriva ideii de Ucraina, un război împotriva ideii de ucraineni ca popor distinct de ruși. Istoria coabitării acestor popoare este lungă și anevoioasă. Încorporarea ucrainenilor în cadrul Imperiului Rus a temporizat construcția lor națională ca stat, dar niciodată nu au reușit să-i oprească. Apoi, Ucraina are un păcat originar, deoarece s-a format în umbra baionetelor germane, ne reamintește istoricul.
Ucraina a fost contestată atât de mișcarea albă, cât și de cea bolșevică, ce lansează masive campanii de ocupare. Construcția națională a statului a fost tulburată de numeroase conflicte interne. Totuși au luat ființă universități, altele decât cele făcute de puterea imperială, apar licee, se întemeiază Academia de Științe. Este mai puțin cunoscut faptul că, în martie 1918, atunci când Rusia a semnat la Brest-Litovsk o pace separată cu Puterile Centrale, cu o zi înaintea acestei păci separate, Puterile Centrale au recunoscut Ucraina ca stat. Putin încearcă să justifice invazia din punct de vedere ideologic. Liderul rus miza pe un război civil între ucraineni și populația rusificată. Ceea ce nu s-a întâmplat. Din contră, populația rusofonă, în mare parte, a rămas loială statului ucrainean. Istoricul ne risipește temerile că Ucraina se va purta rău cu minoritățile.
Nu știu, dar Legea lui Zelenski nu îi dă dreptate. Aici mă gândesc la românii din zona Cernăuți și Maramureșul Istoric de peste Tisa, cărora știm ce li s-a rânduit prin lege. Poate se va răzgândi după război. Dar când se termină războiul? Se crede că Rusia va fi pusă în situația de a renunța la ideea imperială. Deocamdată, Rusia a pierdut moral. Ceea ce nu-i puțin lucru într-un conflict cu o asemenea miză. Unii puternici ai lumii au sugerat o dezbatere internă pentru a stabili legătura între stat și imperiu. Dar Putin nici nu dorește să audă de așa ceva. Vedem și noi că în acest război, dincolo de moarte, se fac multe scenarii. Să vedem care va ieși la suprafață.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.