Rarități vii • E vremea de văzut marmota, lostrița, țestoasa, sequoia de Maramureș!

0
2317

Dacă nu toamna, atunci când? Dacă nu dvs, maramureșenii, atunci cine? Toamna e un bun prieten al călătoriilor, drumurile s-au mai eliberat după “miile și miile” de turiști ce ne-au vizitat venind acasă sau să ne vadă superbele tradiții inexistente. Cum ar fi să facem noi turism, în cunoștință de cauză? Avem și ce vedea, drept pentru care facem o listă scurtă și prietenoasă a câtorva dintre vietățile și plantele rare și foarte rare de văzut, la noi.

Profitând că sunt scăzute râurile, ar fi ceva mai la îndemână să ne avântăm în zone ceva mai dificile altfel. De exemplu, în defileul Lăpușului, se poate circula ceva mai ușor, vadurile odinioară ale amatorilor de rafting pot fi sărite din piatră-n piatră, ici colo. Puteți vedea acum buhaiul de baltă cu burta galbenă, așa cum poți vedea și pescărușul albastru, cu puțin noroc poate ai șansa să vezi șoimul călător, cea mai rapidă vietate de pe Planetă (380 kilometri pe oră), undeva sus, pe stânci, în zona Pietrei Cerbului eventual.

Tot cu noroc, poți vedea vidra, castorii, mai pe înserat. Sau peștele avat, de mari dimensiuni, și el deja o raritate. La Hoteni, la tăul nebăgat în seamă, avem o broască țestoasă mică. În munții Rodnei avem drept rarități marmota și capra neagră. Pentru râs trebuie să ai foarte mult noroc sau pricepere, iar pentru liliecii din Ponorul Jitelor din Țibleș trebuie echipament de coborâre și curaj.

Pe Tisa Superioară, în dreptul Sarasăului și a Săpânței, a fost văzută lostrița, deja o specie foarte rară. Tot în zona piscicolă, nu ne mai bazăm pe “piranha” din acumularea Firiza, un nevinovat de Pacu/nutcracker foarte neserios, ce pare să fi dispărut. Am înotat, nu de alta, și suntem întregi… Așteptăm cu nerăbdare zimbrii de la Băiuț, la fel cum încă n-am văzut cerbii lopătari de la Asuaj, am înțeles c-au avut niște accidente cu câini vagabonzi. Avem în schimb cu titlu de noutate șacalul, l-am văzut.
În lumea florilor, toamna e cam târziu să faci descoperiri, dar în Rodnei și în munții Maramureșului poate mai dai de Floarea de colț și de Bulbucul de munte. Însă primăvara ar fi fost momentul pentru laleaua pestriță de la Fersig, de rododendronul din Rodnei, de Papucul Doamnei văzut anul acesta la Bistra în munții Maramureșului. Și Roua Cerului secondată de Bumbăcarița ar putea fi văzute încă în tăuri și-n zonele umede.
Cât despre copaci, aveți ce vedea, dacă “îi vedeți de pădure”. Sau dacă mai e pădurea. Avem arborele de Tisă, la Repedea, dacă mai este. Mai avem câțiva stejari pedunculați, legenda spune că au ajuns de la noi, de la Coștiui, până la fundurile vapoarelor sau la picioarele clădirilor din Veneția! Avem câte un Ginko Biloba, un paltin de munte, un sequoia singuratic la Ardusat. Toți abia așteaptă să fie vizitați!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.