Taxa pe noaptea nunții

0
110

Gaura din buget ne-a urmărit toată vara, ca un nor greu de ploaie. Cu apa cerească am stat bine, și prea bine. Pe alocuri, Țara a fost devastată de furtuni, au fost doborâți arbori, au fost alunecări de teren, inundate gospodării. Natura vijelioasă a fost în ton cu starea noastră sufletească. Mai bine zis, atenția crispată a cetă­țenilor a rimat cu nevoia de acoperiș de ploaie, că prea a turnat cu găleata cu știri despre noile taxe și impozite. Unele aveau înțeles pentru a salva o greșeală de calcul bugetar a unor personaje care se ascund, acum în stuf, altele sunt haiducii fiscal, pe care le pricepem și noi, umaniștii. Numai fenomenul publicistic referitor la morgana pensiilor, a întrecut testarea cinică a opiniei publice cu idei despre măsurile de a aduna bani la buget.
Guvernul Ciolacu a decis să își asume răspunderea pe proiectul de lege privind noile biruri, unele de înțeles, altele venite din imaginația unor finanțiști, care trec pe teritoriul umorului. Dar când este vorba de bani, lumea nu se consolează cu hazul, cu ghicitorile, nici cu proverbele. Într-un comunicat trimis presei, liderul pesedist și premier al Guvernului României vorbește despre “un pachet de măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, lupta împotriva evaziunii și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile.” Sunt vorbe fără explicații curente, un fel de îmbălsămare a adevărului în foițe de staniol. Un fel de ciocolată împachetată în hârtie cu scris amăgitor. Premierul ne-a ținut prelegeri despre echitate, dar a construit setul de măsuri vizând sectorul privat.
Și capitalismul românesc, ori cum se poate numi orânduirea în care trăim, ține seama de cei care s-au apucat de afaceri, cu riscuri și izbânzi, dar sunt coloana vertebrală a economiei. Mă refer la clasa de mijloc, care ține demnitatea unei țări. Așa am învățat la școală, dar asta spun și pricepuții economiști contemporani cu noi. De părerea cărora nu se prea ține seama. În ultima vreme am vorbit cu conducători de firme, care fac parte din categoria soclului economic. Sunt foarte îngrijorați și mi-au demonstrat pericolul acestor măsuri cu creionul pe hârtie. Îmi spuneau de concedieri și de faliment.
Mă mir că un social-democrat abordează o asemenea formulă. Da, privații vor fi constrânși de măsurile fiscale prevăzute să își închidă IMM-urile și să-și trimită angajații acasă. Ori să plece la muncă în străinătate. Chiar mă surprinde că șirul de guverne perindate pe la conducerea țării nu au avut ca obiectiv aducerea românilor acasă. Cum? Aveau pârghii la îndemână, să mulțumească și democrația europeană, dar și interesul național. Goana după bani la buget a născut și situații umoristice. Uneori jenante. S-a sugerat să fie impozitat și darul de nuntă. Nu acela aruncat de la balcon peste nuntași, care nu are cum să-l numere fiscul, ci acela civilizat, care vine din rânduiala simțirii fiecăruia, pentru a sprijini noua familie.
Această taxă pe noaptea nunții mi se pare un meșteșug vulgar de a interveni în ceremonia unei uniri a două destine. Am tresărit la gestul unei cântărețe, care auzind de taxa din noaptea nunții, și-a luat ca nași cei trei căței. Ce faci, domnule premier, cu cei care fac ospețe nupțiale în Italia sau în Dubai, unde legea românească nu pătrunde? Ei se armonizează cu obiceiul locului. Am scris și despre lipsa de rațiune în comasarea instituțiilor de cultură. Apreciez intervenția domnului Kelemen Hunor, liderul UDMR, fost ministru al culturii, pe lângă premierul Ciolacu, pe această temă a comasării. Spune fostul ministru: „Asta ar însemna că nu înțelegi fenomenul cultural, nu înțelegi cum funcționează instituțiile de cultură. Muzeele județene, muzeele locale, teatrele, filarmonicile au un profil aparte. Și nu poți comasa ansamblul folcloric, cu muzeul județean, ori biblioteca, cu teatrul, instituțiile de cultură trebuie exceptate de la comasare.”
Se pare că această prerogativă a fost lăsată la latitudinea județelor. Cred în opinia domnului Hunor, mai ales că un fenomen nefericit al comasării s-a întâmplat și în județul nostru. Domnilor, lăsați cultura să-și vadă de rostul ei. Și așa o duce greu. Cât despre taxa pe noaptea nunții, lăsați jocul miresei să-și vadă de ceremonie. Încolo, măsurile au trezit un val de nemulțumiri. Se constată o nouă spirală a scumpirilor. Premierul o ține înainte cu firescul lui. Că oamenii de rând nu vor pierde venituri prin măsurile fiscal-bugetare prevăzute.Pe cine să credem? Realitatea ori premierul?
Până la urmă, Curtea Constituțională va decide!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.