Pentru ei, copii ai războiului, acest loc e unul cu adevărat magic. În care nu cad bombe peste case și nu se aud mitraliere. E sigur. Aici nu se simte frică, oroare, incertitudine. E un loc al bucuriei, al jocului, al binelui. E YMCA Hub Afterschool. Unde 20 de copii ucraineni uită că, acolo de unde vin, e război. În Harkov, Zaporojie, Ismail ori Kiev. Iar aici, unde sunt acum, în Baia Mare, e un fel de acasă. Iar YMCA – o nouă familie…
• peste 100 de ucraineni inserați pe piața muncii
Încă de anul trecut, YMCA România a adus în peisajul local din Baia Mare un program de zi pentru copii, cu activități nonformale, oferindu-le celor mici o atmosferă prietenoasă și joacă în siguranță.
Mai mult, întrucât cererea din partea părinților ucraineni de a fi ajutați să se integreze și să găsească un loc pe piața muncii din Maramureș a crescut în ultimele luni, YMCA România a demarat, din noiembrie anul trecut, și un serviciu de suport pentru angajare în tandem cu unul de terapie atât pentru adulți, cât și pentru copii, coordonat de specialiste în psihologie din Ucraina.
“În ceea ce privește suportul pentru angajare, acest program se desfășoară în parteneriat cu AJOFM Maramureș. Noi obținem de la ei, săptămânal, lista locurilor de muncă vacante, dar colegele mele au rețeaua lor de companii care își doresc să angajeze. Astfel, din ce în ce mai multe firme ne sună dorindu-și să lucreze și cu ucraineni. Până acum am inserat pe piața muncii locale peste 100 de persoane din Ucraina”, declară Alina Pop, CEO YMCA România.
• metode pentru a readuce speranța
Și partea de sănătate mintală e prioritară la YMCA, specialistele psihologi intervenind activ și benefic în sprijinul celor care caută ajutor.
“Colegele noastre folosesc metoda “guest health” care pare a fi foarte potrivită din câte înțeleg pentru astfel de traume, pentru a readuce speranța, pentru o mai bună acceptare a realității. Cei care sunt deja aici de ceva timp sunt mai calmi, acceptă realitatea, dar cei care sunt poate mai recent veniți trec ușor de la o stare la alta, în funcție de ce se întâmplă acasă. Dar colegele mele fac o muncă extraordinară, atât online, cât și față în față”, adaugă Alina Pop, CEO YMCA România.
Cu experiență consolidată, din acest an școlar, și afterschoolul YMCA și-a reluat activitatea într-un spațiu aflat în vecinătatea Primăriei Municipiului Baia Mare, pe strada Gheorghe Șincai.
“În prezent, avem 20 de copii, de la cinci școli. Programul presupune ca noi să mergem la școală, să îi ridicăm, să îi aducem aici (la YMCA Hub, n.r.), să le dăm o masă caldă. De asemenea, îi ajutăm la teme și oferim loc pentru joacă nonformală. Programul este de la 12 la 17”, mai conturează Alina Pop.
• două studente din Ucraina
Segmentul afterschool este coordonat de două tinere ucrainence, studente. Una dintre ele este Liubov Kolomiiets, are 20 de ani și este din Kiev. Este refugiată în Baia Mare din martie anul trecut și, întrucât vorbește limba română aproape la perfecție, s-a integrat în timp foarte bine.
“Îmi plac copiii. Unii sunt foarte tăcuți, fac teme, alții sunt foarte activi, se joacă, dar toți sunt prietenoși. Nu cunosc poveștile lor, încercăm să nu discutăm despre ce e acasă, încercăm să creăm noi experiențe și amintiri”, spune Liubov.
Tânăra a ajuns în Baia Mare la propunerea Universității din Kiev, iar în paralel Liubov continuă studiile economice, de logistică și marketing, online.
“Acasă, în Kiev, a rămas familia, și, la fel ca anul trecut, capitala așteaptă o iarnă fără curent, fără căldură. Mă bucur că sunt în România. Țara voastră e similară Ucrainei, dar uneori e greu fără prieteni, fără locuri familiare. Dar câtă vreme războiul e în Ucraina, voi sta aici”, mărturisește Liubov.
Pe de altă parte, copilașii care frecventează afterschoolul trăiesc altfel emoția războiului și schimbarea zonei de confort. S-au atașat rapid de voluntarii YMCA și, transmițând emoție, primesc la schimb grijă și dragoste.
“Evident, unui copil, în momentul în care îi acorzi atenție, se simte în siguranță, îl valorizezi și îl validezi, iar copilul începe să înflorească. Sunt foarte simpatici”, punctează Alina Pop, CEO YMCA România.
• de la afterschool la tabără internațională
Un lucru interesant observat e faptul că cei mari dintre copii îi iau în grijă pe cei mici.
“În dezvoltarea lor, în procesul emoțional, e un nou stadiu. Deja nu mai sunt focalizați pe ei. Or, asta vine tocmai din atmosfera pe care colegele mele o creează, este un mare ajutor că sunt ambele ucrainence refugiate la rândul lor, sunt tinere”, creionează Alina Pop.
Iar feedbackul părinților este pe măsură. Sunt liniștiți, așezați, fericiți.
“Pentru noi, ca părinți, acest program este un adevărat dar. Copiii noștri sunt cu adevărat încântați să fie cu voi și să facă parte din această comunitate minunată de la YMCA. Observăm progresele lor, fericirea pe chipurile lor și faptul că învață atât de multe lucruri noi în fiecare zi”, este doar unul dintre mesajele care curg aproape zilnic pe grupul de WhatsApp al YMCA Hub din Baia Mare.
Mai mult, copiii ucraineni au fost integrați de YMCA și în tabere internaționale, alături de copii români și din Republica Moldova.
• „birou mobil” pentru ucrainenii din zonele rurale
Inovativ, YMCA România a mai adus în spațiul local programul “mobile hub”, un soi de caravană mobilă destinată și ucrainenilor aflați în zonele rurale din Maramureș.
“Practic, este un vehicul în care găsim tot ceea ce avem nevoie, funcționează ca un birou, doar că e mobil. Avem de la printere la curent alternativ, la internet, videoproiector, ecran de proiecție, laptopuri, tot ceea ce ai nevoie într-un birou”, subliniază Tudor Rus, coordonator YMCA Mobile Hub.
Astfel, ucrainenii găsesc aici informații despre locuri de muncă, se pot întâlni cu un psiholog, iar copiii se distrează participând la activități special concepute pentru ei.
YMCA încearcă să ajungă o dată la două săptămâni în aceste comunități. Au fost deja în zona de sud a județului, în Bicaz, au mers și în zona Făurești – Copalnic – Preluca și, începând de luna aceasta, vor merge și în partea de nord a județului, la Crăciunești, Rona etc.
• „te marchează…”
Indiferent de spațiul care a devenit, acum, acasă pentru ei, copiii parcă trăiesc astfel drama războiului.
“Unii dintre ei maschează puțin traumele, au astupat oarecum chestiile prin care au trecut, se simte că au venit dintr-un mediu traumatizant, au povești impresionante, dar aici se joacă alături de copiii români, construiesc împreună”, observă Tudor Rus, coordonator YMCA Mobile Hub.
Emoțiile nu-i ocolesc nici pe cei care oferă sprijin. E imposibil să se deconteze de la tumultul primelor luni agitate din vama Sighet, de la poveștile care au săpat adânc în spațiul lor personal în toate aceste zile de la declanșarea războiului din Ucraina.
“Poveștile din vamă sunt foarte emoționante. Am încercat să mă deconectez, dar când sunt bagaje peste bagaje, copii care plâng, mame care nu înțeleg ce se întâmplă, telefoane, vrei nu vrei, te marchează…”, conchide emoționat Tudor Rus, coordonator YMCA Mobile Hub.
***
Material realizat cu sprijinul unei burse din cadrul proiectului „Înțelege ca să ajuți. Perspectiva refugiaților ucraineni în media”, derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Fundația “Friedrich Naumann pentru Libertate” România și Moldova.