Edil maramureşean, invitat la Ambasada Poloniei

0
59

Primarul comunei Giuleşti a mers, zilele trecute, în Bucureşti la Ambasada Poloniei. Edilul a fost invitat cu ocazia unui eveniment special.
”Am avut deosebita onoare de a participa la evenimentul organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Independenței Naționale a Poloniei, invitat fiind de către Excelența Sa Ambasadorul Pawel Soloch. Am reîntâlnit, la ambasadă, personalități marcante ale acestui popor, precum Consulul Poloniei la București, domnul Janusz Wieslaw Szakinski, precum și pe preotul militar al ambasadei, Stanislaw Kucharek. La rândul său, domnul ambasador m-a asigurat că asemeni predecesorilor săi ne va vizita comuna și zona”, a explicat Laurenţiu Batin, primarul din Giuleşti.
În comună există un mormânt comun în care, în ziua de 6 octombrie 1914, au fost înmor­mân­tați 6 legionari polonezi, care făceau parte din Legiunea a II-poloneză. Aceştia au fost uciși la intrarea în localitatea Berbești, în seara zilei de 5 septembrie, de către o patrulă rusească. Satele maramureșene ocupate în perioada 3 – 7 octombrie 1914 au fost eliberate de către militarii polonezi. În memoria acestor legionari căzuți a fost ridicată, în cimitirul bătrân al satului Berbești, o troiță maramureșeană.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.