În Maramureș • Aproape 5.000 de urmași ai persecutaților politic primesc indemnizații

0
1555

Un val de cereri din partea urmașilor celor care au avut probleme cu regimul comunist a existat la Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Maramureș (AJPIS) în primii doi ani de la apariția modificărilor la decretul lege 118/1990.
Din anul 2020 și până în prezent, aproape 5.000 de maramureșeni au solicitat drepturile acordate în baza acestei legi pentru persoanele persecutate politic de dictatura instaurată din 1945. Dosarele pentru acordarea sumelor de bani sunt procesate la AJPIS, dar plățile se fac de Casa Județeană de Pensii Maramureș.
Conducerea AJPIS Maramureș a declarat că, între timp, s-au „mai domolit” cererile pentru aceste drepturi. Potrivit decretului 118/1990, cu modificările aferente, urmașii celor care au avut probleme cu regimul comunist, după data de 6 martie 1945, pot beneficia de o indemnizație lunară. Practic, e vorba de cei care sunt urmașii persoanelor care au executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătorești rămase definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracțiuni politice; au fost private de libertate în locuri de deținere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune; au fost internate în spitale de psihiatrie; au avut stabilit domiciliu obligatoriu; au fost strămutate într-o altă localitate.
De aceleași drepturi beneficiază și urmașii persoanelor care au fost deportate în străinătate după 23 august 1944; au fost constituite în prizonieri de către partea sovietică după data de 23 august 1944 ori, fiind constituite ca atare, îna­inte de această dată, au fost reținute în captivitate după încheierea armistițiului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.