60% din angajaţii spitalelor din Maramureş au semnat pentru conflictul de muncă

0
46

La aproape o lună de la deschiderea listei de semnături în vederea declanşării conflictului colectiv de muncă, în Maramureş au fost strânse 2.000 de semnături din partea angajaţilor din unităţile sanitare. Practic, e vorba de circa 60% din personalul acestor unităţi. Liderul Sanitas Maramureş, Mircea Ciocan, a declarat că au semnat inclusiv salariaţi care nu sunt membri de sindicat. Calendarul acţiunilor sindicale urmează să fie stabilit azi, în cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei Sanitas.
Angajaţii din sistemul sanitar sunt nemulțumiți din cauză că majorările salariale legale prevăzute în actuala lege a salarizării pentru majoritatea angajaţilor din cele două sisteme s-au blocat succesiv, începând cu finalul anului 2021; sporurile pentru condiţii de muncă au fost menţinute la nivelul cuantumului avut în luna decembrie 2018 pentru toate categoriile de personal medico-sanitar şi auxiliar (inclusiv TESA) cu excepţia medicilor şi a asistenţilor medicali; orele suplimentare nu sunt plătite, deşi legea prevede acest lucru; indemnizaţia de vacanţă nu a fost acordată, deşi ea este prevăzută de Legea 153/2017; voucherele de vacanţă sunt în continuare menţinute la valoarea de 1.450 lei/salariat, deşi ele, conform legii, ar fi trebuit raportate la salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în vigoare pe anul în curs.
Pe de altă parte, sindicaliştii reclamă ”blocarea repetată a posturilor vacantate” care ”a condus la o lipsă de personal nemaiîntâlnită în ultimii 20-30 de ani, motiv pentru care personalul este suprasolicitat, nemotivat şi determinat să îşi caute alte locuri de muncă”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.