Marți, 19 martie 2024, a doua zi din Postul Mare, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, partea a II-a, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” Baia Mare, în fruntea unui sobor de preoți.
Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar administrativ, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic și misionar,
Protos. Serafim Bilț, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan, Pr. Asist. Univ. Dr. Marius Sabou, Pr. Dr. Vlad Săcăleanu, medic neurochirurg și preot ortodox în Freiburg, Germania, Pr. Prof. Florin Hoban, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, Pr. Prof. Călin Stoica, secretarul Seminarului „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol.
Răspunsurile la cele două strane au fost date de cântăreții Catedralei și elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” Baia Mare, dirijați de Diac. Ioan Hotico.
Dacă la prima parte a Canonului cel Mare de luni seara, și în această a doua seară numărul credincioșilor a fost tot atât de mare.
În încheiere, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a rostit un scurt cuvânt de învățătură.
„Deci, suntem în cea de doua seară a Sfințitului Post și mă minunez de mulțimea dumneavoastră aici. Este foarte fericit Dumnezeu și Maica Domnului și vă dă și dumneavoastră bucurie multă, binecuvântare, pace și har, pentru că înțelegeți că am intrat într-o altfel de perioadă și se cuvine să schimbăm puțin ritmul vieții și să fim altfel. Și simt acest lucru nu doar în Catedrală, în tot ținutul. Spunea și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Justinian că la noi postul este ținut de foarte mulți credincioși și se simte pacea din văzduh și liniștea. Sigur că sunt și rele, lumea este căzută, nu suntem scutiți de vești și de știri cutremurătoare și înspăimântătoare, dar ceea ce putem face noi este să ne rugăm ca lumea să fie bine, să revină la normalitatea ei firească. Și asta facem. Și așa cum vă spuneam aseară, toți împreună, iată, într-un glas, pentru că toți avem nevoie de căință, de părere de rău, de început bun, de mila și milostivirea lui Dumnezeu, toți împreună suntem în această stare și glasul, care se pare că e unic, în Triod, în slujba Canonului, vorbește ‹‹Vezi, dar, suflete, pe cine urmezi, de cine te desparți și de cine te apropii… ››.
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”