Grevă de avertisment la Poșta Maramureș

0
56

Timp de două ore, ieri, 20 martie, în intervalul orar 8-10, în toate unitățile poștale din județul Maramureș a fost întreruptă activitatea. Unii angajați au ieșit în stradă prezentându-și revendicările. La alte oficii poștale, protestul s-a derulat cu ușile închise, iar în alte unități, salariații au preferat să țină deschise unitățile, însă au explicat clienților motivele pentru care au recurs la greva de avertisment.
În cazul în care conducerea Companiei Naționale Poșta Română nu se va apleca asupra solicitărilor angajaților, în Poștă va fi declanșată greva generală, ceea ce va afecta aproape jumătate din populația României.
„Suntem vocea Poștei, nu ne ignorați”, „Vrem respect și demnitate la locul de muncă”, “Împotriva injustiției și a nedreptății la Poșta Română” au fost câteva dintre lozincile afișate de angajații Oficiului Județean de Poștă Maramureș. Salariații au ieșit în fața sediului județean al poștei, exprimându-și nemulțumirea față de refuzul conducerii centrale de a semna contractual colectiv de muncă, data de 31 ianuarie 2024 fiind ultima zi de valabilitate a documentului.
„Principala nemulțumire este legată de nesemnarea contractului colectiv de muncă. Dacă nu va fi semnat, lucrătorii din Poștă își vor pierde foarte multe drepturi câștigate de-a lungul timpului. Angajații cu vechime își vor pierde gratificațiile la pensionare, în caz de concedieri colective nu se vor da salarii compensatorii”, a punctat liderul Sindicatului Lucrătorilor Poștali din Maramureș, Monica Zaj.
Angajații sunt supărați și spun că prin nesemnarea contractului colectiv de muncă în vechea formă își vor pierde și alte drepturi bănești. Nemulțumirea e cu atât mai mare, cu cât salariile sunt mici, o treime din angajații Poștei încasând salariul minim pe economie.
„Greva pe care am declanșat-o azi vine în urma faptului că drepturile pe care angajații le-au obținut de-a lungul timpului prin contractul colectiv de muncă nu mai sunt acceptate de noua conducere a Poștei. Ceea ce înseamnă că avem cele mai mici salarii din ceea ce înseamnă industria românească. Acum mai pierdem și celelalte drepturi salariale pe care le aveam conform acestui contract”, a declarat Amalia Mureșan, casier la Oficiul Județean de Poștă Maramureș.
Salariații din Poștă reclamă și condițiile precare din companie. “Condițiile pe care Poșta le are sunt din cele mai precare. Tehnica de calcul este tot mai îmbătrânită, lucrăm greu, se procesează greu documentele pe care le avem. S-au redus mulți oameni, s-au blocat posturile, iar munca s-a dublat”, a adăugat Amalia Mureșan, casier la Oficiul Județean de Poștă Maramureș.
La rândul său, Ioan Mureșan, tehnician clădire OJPC Maramureș a accentuat că se cer “condiții mai bune de muncă și respectarea drepturile câștigate de-a lungul anilor prin contractual colectiv de muncă. E tot mai greu pentru că nimeni nu se îndreaptă înspre noi. E multă hârțogărie, multe contracte, nu rezistă prea multă lume în domeniu. Vin angajați noi stau o zi-două și apoi pleacă, spunând că mai bine se angajează în comerț deoarece nu au atâtea bătăi de cap și responsabilitate”.
În Poșta Maramureș lucrează aproape 480 de angajați. Dacă solicitările lor vor rămâne fără ecou, angajații sunt deciși ca din 29 martie să intre în grevă generală, ceea ce ar afecta aproape jumătate din populația României. Milioane de pensionari nu își vor primi la timp pensiile, la fel cum ajutoarele sociale vor ajunge cu întârziere la beneficiari. Vor fi afectate și contractele Ministerului Justiției, având în vedere că prin Poșta Română se distribuie citațiile și convocările de ordin procedural ale instanțelor de judecată, iar instituțiile vor trimite și vor primi cu întârziere, corespondența.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.