Liber la credite pentru primării

0
24

• Se pot împrumuta și de la Trezorerie •

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care permite autorită­ților locale să se împrumute de la Trezorerie pentru a finaliza proiectele finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, această măsură vine în sprijinul autorităților locale pentru a finaliza proiectele finanțate prin fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și prin PNRR.
Ordonanța de urgență oferă posibilitatea autorităților locale, cu excepția municipiilor reședință de județ și a sectoarelor Municipiului București, să solicite împrumuturi de la Ministerul Finanțelor până la data de 30 septembrie 2024.
Împrumuturile pot fi utilizate pentru asigurarea cofinanțării cheltuielilor neeligibile pentru finalizarea proiectelor derulate în cadrul programelor operaționale finanțate din fonduri europene în perioada de programare 2014-2020. De asemenea, ele pot fi folosite pentru prefinanțarea sau cofinanțarea proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile de la UE și de la donatori europeni în cadrul programelor interguvernamentale, inclusiv pentru finanțarea cheltuielilor neeligibile asociate proiectelor respective.
În plus, împrumuturile pot fi solicitate și pentru acoperirea necesarului de finanțare a proiectelor finanțate prin PNRR, aflate în sarcina bugetului local, distinct evidențiate în fiecare contract.
Autoritățile locale trebuie să obțină avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale și să nu aibă restanțe la împrumuturile contractate anterior din venituri din privatizare la data depunerii documentației. Valoarea maximă autorizată către o unitate administrativ-teritorială este de 35 milioane lei, pentru județe, 20 milioane lei pentru municipii, nelimitată pentru comune și orașe. Perioada de rambursare este de până la 5 ani, cu posibilitatea rambursării anticipate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.