Proiect „verde” de anvergură cu turbine eoliene în Pasul Prislop

1
286

Borşa devine, încet, un oraş ce va folosi tot mai mult energie din surse regenerabile, adică un oraş „verde”. Astfel, pe raza localităţii sunt în derulare mai multe investiţii cu componente de „energie verde”.

„La capitolul energie verde, regenerabilă, avem câteva proiecte importante în derulare. Odată este tot ceea ce facem prin PNRR, care are şi această componentă de energie verde. În primul rând, avem Şcoala Nr. 9. Clădirea are pe aproape tot acoperişul panouri fotovoltaice ce asigură energia electrică necesară şcolii şi atunci şi costurile sunt mai reduse pentru funcţionarea activităţii în şcoală. Apoi avem reabilitarea blocurilor de locuinţe care prevede construirea sistemului de alimentare cu energie electrică cu panouri fotovoltaice, care asigură alimentarea cu energie electrică a spaţiilor comune. Vorbim despre casa scărilor, uşile de la intrare, ori alte spaţii comune care există în fiecare bloc, ceea ce înseamnă şi economie în bugetul locatarilor care nu vor mai plăti facturi cu iluminatul pe casa scărilor”, a explicat primarul oraşului Borşa, Ion Sorin Timiş.
Însă un proiect de anvergură se anunţă în Pasul Prislop. Dacă acesta se va materializa, atunci toţi vor fi câştigaţi.
„Mai exact între Pasul Pris­lop şi frontiera cu Ucraina, se va dezvolta un sistem de producere a energiei electrice prin centrale eoliene. Este o firmă interesată care lucrează pe acest proiect. A făcut parteneriat cu prorietari de terenuri din zonă. Au făcut demersuri şi la furnizorul de energie electrică de înaltă tensiune pentru a asigura instalaţiile care vor trimite în reţea această producţie. Negocierea pe care noi am avut-o cu investitorul respectiv a fost aceea de a fi principalii cumpărători din zonă de energie electrică de la ei, la un preţ mult mai mic decât cel de pe piaţă, bineînţeles. Asta având în vedere că energia se va produce aici şi nu vor avea costuri mari de transport. Dacă acest proiect va fi implementat, acolo se va produce energie electrică de cel puţin 100 de ori mai mult decât ceea ce este necesar în Borşa. Asta înseamnă că oraşul va fi şi furnizor de energie electrică la nivel naţional. Lucru ce ne va avantaja, deoarece toate taxele ce se plătesc după această producţie se vor întoarce indirect la bugetul local şi bineînţeles la cei care prestează activitatea respectivă”, a menţionat primarul oraşului Borşa.
Un proiect similar se doreşte să fie dezvoltat în zona platoului Ştiol, acolo fiind proprietatea primăriei. „Dacă vor exista finanţări pe acest sector, atunci vom implementa şi un asemenea proiect”, a conchis Ion Sorin Timiş. Mai există însă şi alte proiecte „verzi” în oraş, legate de infrastructura eco.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.