Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie din Baia Mare a raportat o creștere a infecțiilor nosocomiale, acele infecții intraspitalicești, asociate actului medical.
Concret, cifrele indică o majorare de la 0,82% în 2023, la 1,33% în primul trimestru al anului 2024. Datele au fost făcute publice în contextul obținerii unor fonduri necesare achiziționării de aparatură și tehnică pentru reducerea acestor infecții, la unitatea medicală.
„Cauzele ar fi multiple, și datorită faptului că în cadrul spitalului avem secția de terapie intensivă care vine cu patologia aferentă și datorită faptului că se încurajează raportarea acestor infecții, care în anii trecuți au fost subraportate”, a transmis dr. Mihaela Sabău, prezentă la conferința de presă în cadrul căreia a fost făcut public proiectul pentru dotarea spitalului.
Discrepanțe între raportările din România și UE
Deși se încurajează raportarea acestor infecții, în România, cifrele sunt încă mult sub cele raportate în Uniunea Europeană, ceea ce indică faptul că nu sunt raportate în totalitate. Este greu de crezut că spitalele din România sunt atât de curate și igienizat față de cele din UE, iar asta o arată statisticile oficiale.
La jumătatea anului 2019, în România, rata raportărilor infecțiilor nosocomiale a fost de 0,84%, în timp ce media raportărilor din Uniunea Europeană a fost de 4%, conform Guvernului. În 2022, această cifră a comunicării cazurilor de infecții nosocomiale a fost de 2% în România, în timp ce media UE era de 8%.
În UE, experții estimează numărul așa-numitelor infecții nosocomiale la 400.000 până la 600.000 pe an. Numărul deceselor este estimat la 15.000 până la 20.000.
Conform OMS, infecție nosocomială înseamnă orice boală infecțioasă, care afectează pacientul ca rezultat al spitalizării sau asociată actului medical. Practic, o maladie pe care pacientul nu o avea înainte de prezentarea la medic.