Doina şi Ilie Rad invită cititorii „În Peru, pe urmele incaşilor”

0
43

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare” a găzduit recent lansarea volumului „În Peru, pe urmele incașilor”, semnat de Doina și Ilie Rad. Cartea, construită nu doar ca un jurnal de călătorie, conține interviuri cu ambasadori ai României în Peru, precum și ai Republicii Peru în România, câteva articole, prologul Președintelui Academiei Române, acad. dr. Ioan Aurel Pop, în calitate de rector al Universității Babeș Bolyai, la înmânarea titlului de Doctor Honoris Causa autorului peruan Mario Vargas Llosa, Laudatio susținut de prof. univ. dr. Corin Braga, decanul Facultății de Litere, precum și răspunsul scriitorului Mario Vargas Llosa.
Amintirile descrise de cei doi autori, în rândurile cărții, s-au intersectat cu cele ale poetului George Vulturescu și cu ale fiului acestuia, Leonard Silaghi, iubitori ai culturii și civilizației incașe, ai literaturii peruane, turiști în repetate rânduri prin Machu Picchu, cetatea originală a arhitecturii Inca și a șaptea minune a lumii moderne, centrul istoric din Lima, prin regiunea muntoasă Sierra, porțiune peruviană a Anzilor, prin câmpiile vaste și dealuri estice, acoperite în principal de pădurile tropicale ale bazinului fluviului Amazon și nu în ultimul rând prin Arequipa, locul natal al iubitului scriitor Mario Vargas Llosa.
„De ce merită să luaţi această carte? Este o carte meticuloasă. Urmăreşte izvoarele ascunse despre Peru. Autorul deja cunoştea istoria când a mers acolo. Are o calitate care vine tot prin partea poetică: uimirea. Fără uimire nu poţi vedea nimic într-o călătorie. Dacă nu ştii să te uimeşti, dacă nu ştii să te bucuri de ceea ce vezi, ai mers degeaba. În carte veţi avea istorie, geografie, locuri unice”, a arătat poetul George Vulturescu.
Evenimentul a fost moderat de dr. Teodor Ardelean, care apreciază volumul ca fiind „o producție editorială excepțională, atât prin multitudinea titlurilor și a abordărilor, a unghiurilor vernaculare de expresie academică, precum și prin elemente din istoria noastră culturală și producția de literatură cognologică”. „Nu este literatură, nu este istorie, nu sunt simple însemnări de călători, ci sunt adevărate tratate care complinesc tot ceea ce înseamnă călătoria ca prospecţiune a eului în lume şi reîntoarcerea eului în sine după ce am cunoscut o parte a lumii şi asta o ştiu foarte bine înainte de a pleca undeva şi apoi continuă documentările după ce s-au întors acasă. Este o lucrare care depăşeşte graniţele literaturii convenţionale de acest tip”, a mai spus dr. Teodor Ardelean.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.