Sunt puține șantiere deschise la ceas de februarie în Maramureș. Finanțări și investiții deschise sunt, dar lucrul fizic e încurcat de iarnă și de temperaturi. Se lucrează la pasajul de la Italsofa, da, la rețele de gaz în Vișeu de Sus și Coroieni, dar mai ales se lucrează la podul peste Tisa, din satul Tisa spre Biserica Albă. Lucrările au ajuns la 60%, podul e schițat, încep să apară schelete de construcții.
Sigur, sunt nuanțe. Dacă inițial era o investiție comună (doar partea ucraineană are mai mult de câștigat de pe urma traficului rutier intens, ei exportă mai mult grâne sau beneficiază de… de-ale Europei, secrete), până la urmă România și Europa și-au asumat integral construcția podului. Așa se face că noi construim podul peste Tisa, ba trecem cu el și cu rampa podului și cu drumul dincolo.
În acest moment, după înțelegerea dintre părți, constructorul a trecut dincolo de Tisa, a împrejmuit cu gard perimetrul și continuă lucrările. Cu acordul Poliției de Frontieră și cu sprijinul C.J. și al șefului de șantier, am trecut acolo și am văzut lucrările. Se vede implicare, executanții sunt aceiași care au făcut, în timp record, și podul de la Seini-Pomi, peste Someș. Drumul de acces are la rândul lui podețe cu profile, cu tubulatură, întreaga zonă fiind în albia majoră a râului Tisa. Care nu mai iese de ani buni, dar a făcut-o nemilos, peste ani…
La plecare din șantier, în drum de ieșire din Sighet spre Vadu Izei, ne-am intersectat cu o coloană de utilaje grele cu antemergător ce aduceau spre șantier noi profile metalice imense, pentru continuarea podului. Se lucrează serios. Așteptăm vești și de la absolut necesara centură a Sighetului, aferentă podului, cât și de la reabilitarea drumului național spre Huta-Satu Mare.