Alarmant! Peste 18% din copii suferă de obezitate

0
38

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Obezității, Direcția de Sănătate Publică Maramureș atrage atenția asupra problemelor determinate de obezitate, precum și de necesitatea adoptării unui stil de viață sănătos și acțiunile necesare pentru combaterea obezității.
Obezitatea este o boală cronică asociată cu peste 200 de afecțiuni medicale și este caracterizată prin creșterea greută­­ții corporale pe seama țesutului adipos, definită printr-o valoare a indicelui de masă corporală mai mare sau egal cu 30 kg/m2 . Obezitatea are consecințe importante asupra calității vieții în general, cu impact asupra incidenței, prevalenței și mortalității prin boli asociate, precum cele cardiovasculare, endocrine și a unor forme de cancer. Astfel, 44% din cazurile de diabet zaharat tip 2, 23% din afecțiunile cardiace ischemice și între 7% – 41% din unele forme de cancer sunt atribuite excesului în greutate și obezității.
În România, două din 100 de persoane se aflau în evidență medicală cu diagnosticul de obezitate în anul 2022. În ceea ce privește înregistrarea cazurilor noi de boală, în anul 2022, cele mai multe cazuri noi de obezitate s-au înregistrat pentru genul feminin și în mediul urban.
”5 din 10 persoane adulte declarau că sunt supraponderale sau obeze, conform studiului Institutului Național de Statistică, din anul 2019. În România, conform Institutului Național de Statistică, în anul 2022, peste 62% dintre persoane erau supraponderale sau sufereau de obezitate, iar peste 18% dintre copii sufereau de obezitate. Studiul HBSC arată că aproximativ 22% dintre băieții și 14% dintre fetele de 11-15 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate. Studiul european relevă o rată de obezitate și exces de greutate de 32% la băieți și 28% la fete la grupa de vârstă cuprinsă între 7-9 ani” – precizează DSP Maramureș.
Tema din acest an „Schimbarea sistemelor, vieți mai sănătoaseʺ, pune în lumină problemele sistemice care contribuie la apariția și prevalența crescută a obezității.
”De prea mult timp, obezitatea a fost privită dintr-o perspectivă limitată, responsabilitatea fiind adesea plasată asupra indivizilor. Însă, realitatea este mult mai complexă. Sistemele disfuncționale – de sănătate, alimentație, reglementare, guvernare și chiar planificare urbană – contribuie la creșterea alarmantă a ratei obezității la nivel global. Aceste sisteme influențează mediile în care trăim, alimentele pe care le consumăm și îngrijirea pe care o primim, perpetuând obezitatea ca o boală cronică și un factor de risc pentru apariția altor afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul” – mai explică autoritățile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.