Direcția de Sănătate Publică (DSP) Maramureș atrage atenția populației ca, în această perioadă, să acorde o mare importanță locului de unde își cumpără alimentele pentru masa de Paști și să verifice data expirării produselor înainte de a le achiziționa.
”Nu se vor face cumpărături de la vânzătorii ambulanți de pe marginea drumului, ci numai din locuri autorizate, unde produsele sunt păstrate în condiții de igienă avizate sanitar-veterinar și în termen de garanție, dat fiind faptul că există pericolul toxiinfecțiilor alimentare. Este necesară verificarea valabilității produselor și a modului de depozitare, mai ales când este vorba de produse perisabile, precum: lactate, ouă, carne. Produsele perisabile trebuie depozitate corespunzător, refrigerate la temperaturile indicate pe etichete în condiții optime”, explică responsabilii DSP Maramureș.
De asemenea, important este și felul în care se respectă normele de igienă în momentul preparării alimentelor. Astfel, trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun ori de câte ori este nevoie, iar suprafețele unde gătim trebuie să fie igienizate și păstrate curate.
”Alimentele se vor prepara la temperaturi suficient de mari pentru a distruge microorganismele care le-ar putea coloniza. La prepararea maionezei pentru salate, a cremelor pentru prăjituri se vor folosi doar ouă foarte proaspete. Evitați contactul între alimentele crude neprelucrate și cele pregătite/gătite. Evitați pregătirea alimentelor de către persoane care prezintă leziuni sau infecții ale tegumentelor”, mai adaugă oficialii instituției.