Ziua Naţională şi comemorarea preotului doctor Vasile Lucaciu la Şişeşti

0
1191

Primăria comunei Şişeşti (primar, Ioan Mircea Tentiş) a organizat marţi, 1 Decembrie, în localitate, manifestări menite să marcheze Ziua Naţională a României şi comemorarea preotului doctor Vasile Lucaciu, de la a cărui înmormântare în Biserica de piatră din Şişeşti s-au împlinit 93 de ani. Sfânta Liturghie şi depunerea de coroane de flori au fost organizate separat pentru credincioşii ortodocşi şi cei greco-catolici. Prefectul Anton Rohian a participat la ceremonia religioasă oficiată de Prea Sfinţia Sa Vasile Bizău, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureş, la Biserica Greco-Catolică “Adormirea Maicii Domnului” Şişeşti, unde episcopul, în predica sa, a îndemnat la unitate, şi nu la celebrarea dezbinării, măcar o dată pe an, în ziua aniversării Marii Uniri. Prefectul ing. Anton Rohian a depus o coroană de flori la monumentul lui Vasile Lucaciu din curtea bisericii. El a participat, de asemenea, la programul artistic desfăşurat în după-amiaza aceleiaşi zile în Pavilionul din apropierea Bisericii Greco-Catolice, unde şi-au dat concursul copiii de la şcoala din localitate, Ansamblul “Vasile Lucaciu”, precum şi alte formaţii artistice. Momentul a fost precedat de intonarea “Doinei lui Vasile Lucaciu” şi de discursurile invitaţilor, ocazie cu care prefectul Anton Rohian a rostit: “Vreau să transmit un semnal astăzi, 1 Decembrie 2015, şi să spun următorul lucru: la Şişeşti trebuie să se termine odată sărbătorirea zilei de 1 Decembrie în două tabere. Trebuie să fie înţeles foarte bine lucrul ăsta, pentru că dacă «Doina lui Lucaciu» am cântat-o toţi, eroul nu trebuie să se întoarcă în mormânt la vederea a ceea ce a devenit el pentru ţară şi pentru neam. Doamnelor şi domnilor, trăiască România!
A vorbi de Ziua Naţională a României în anul 2015 aici, la Şişeşti, nu e defel simplu. Aici, la casa Leului din Şişeşti, de la a cărui trecere în eternitate s-au împlinit 93 de ani pe 28 noiembrie, alaltăieri. Numele lui l-am amintit în cuvântul meu în Transcarpatia, la Biserica Albă. Un vajnic bărbat al istoriei,  luptător pentru drepturile românilor din Transilvania, deputat în parlamentele de la Budapesta şi de la Bucureşti, preot, politician, memorandist. O personalitate uriaşă, care la numai 22 de ani lua titlul de Doctor cum laudae în teologie şi filosofie.  Un monument de cultură. Tatăl a cinci copii, două fete, trei băieţi. A avut o frecventă legătură cu conducătorii români din Transilvania, dr. Ion Raţiu, George Pop de Băseşti, Aurel Suciu şi alţii. Să nu uităm că ministrul instrucţiunii de pe vremea aceea i-a propus postul de secretar general în minister, pentru care trebuia să se mute din Transilvania în Ungaria propriu-zisă. Lucaciu a refuzat propunerea, spunând: «Guvernul nu are atâtea milioane pentru care eu să accept să părăsesc poporul român şi să mă înstrăinez de neamul meu.» Aici, la Şişeşti, Lucaciu a ridicat o biserică românească de piatră cu bani din donaţii, pentru că statul era prea sărac şi nu o putea finanţa. Arhitectura bisericii a fost imaginată de părintele Lucaciu asemănătoare cu Catedrala «Sfântul Petru» din Roma. Se poate citi şi azi inscripţia realizată de el: «Pentru unirea tuturor românilor».”
În final, prefectul Anton Rohian a atras atenţia asupra stadiului de degradare în care se află Biserica monument de la Şişeşti şi Casa memorială George Pop de Băseşti.
La evenimentele de la Şişeşti au luat parte, alături de localnici, senatorul Sorin Bota şi consilierul judeţean Felician Cerneştean, fiu al satului Şişeşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.