Extreme de Maramureș • Cea mai mică construcție religioasă, cea mai înaltă biserică

2
125

Înaintea sezonului turistic, v-am reamintit câteva dintre extremele frumoase ale Maramureșului. Nu, nu se regăsesc în pliante, nici în traseele turistice clasice. Dar turistule, fie maramureșean, fie din orice colț al lumii, reține că Maramureșul deține impresionante recorduri, unele naționale, ba altele tind spre mondiale! Pentru a face comparația credibilă, dar și pentru a arăta că vremurile noi aduc altă viziune, vom compara respectivele rarități cu… cealaltă extremă!

Una dintre cele mai mici construcții religioase din România, ba poate din lume, se află la Bârsana. A aparținut pustnicului Nelu Popp, omul era de-o credință desăvârșită, s-a retras între dealuri, și-a făcut o chilie și se ruga acolo. Pentru el și pentru ceilalți. Măsurată zilele trecute, chilia sa, în stare excelentă, deși a decedat în 1999, nu măsoară mai mult de 1,5-2,5 metri! La cealaltă extremă, vă oferim spre comparație chiliile de la mănăstirea Săpânța Peri…

O altă extremă vine tot din zona religiei. Bisericuța de lemn din Cupșeni este una din cele mai mici biserici din țară. Am ales spre comparație însă bisericuța (jumătatea de bisericuță, ca să fim corecți) de la Șișești, din curtea bisericii legendare a lui Vasile Lucaciu. A rămas doar o parte în picioare, dar este perfect conservată. În antiteză, amintim și revenim iar la Săpânța-Peri, unde se presupune c-am avea, spun cei care s-au căznit să construiască, cea mai înaltă biserică-construcție de lemn din lume! Are 78 de metri înălțime, dar nu, nu este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Pagina wiki dedicată celor mai înalte construcții de lemn din lume dă alte șapte construcții de lemn mai înalte, dintre care două sunt biserici. Biserica Sfântul Petru din Riga, de 130 metri înălțime și Sanctuarul adevărului din Pattaza, Thailanda, de 105 metri. Și totuși, Maramureșul rămâne memorabil, în top fiind amintite și bisericile de lemn din Ieud, Rozavlea, Bârsana și Șurdești.

Nu în ultimul rând, mai merită amintită o extremă. Unul dintre cele mai mici sate din România , conform listei cătunelor cu cea mai mică populație este Jugăstreni, aparținător comunei Vima Mică, cu 43 de locuitori la recensământul din 2011. La cealaltă extremă, e comuna Poienile de sub Munte, aflată în topul național, cu 10.073 locuitori. În imediata vecinătate, avem orașul cu cea mai mare suprafață din România, Vișeu de Sus, cu 443,06 kilometri pătrați, mai mult decât Capitala, cu doar 412 km pătrați!

2 COMENTARII

  1. Biserica mănăstirii Săpânța, construită între anii 1997-2003, a fost și este cea mai înaltă biserică de lemn din lume: biserica din Riga (al cărei turn aflat în discuție s-a prăbușit, oricum, în anul 1666), nu a fost niciodată din lemn, ci din piatră! Verificat și verificabil. Iar construcția din Pattaya este un muzeu-templu hindus, nicidecum o biserică!
    Lista celor mai înalte clădiri de lemn de pe Wikipedia mai cuprinde două turnuri radio, ambele dispărute în anii 1930-1940 și trei blocuri din China, Norvegia și Austria, construite, toate, abia în anul 2019.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.