Vom câștiga bani din reciclarea peturilor, dozelor sau sticlelor!

1
120

Cei care vor duce peturile și dozele de suc sau bere vor primi câte 50 de bani pentru fiecare. La început, magazinele sunt obligate să se înscrie pe o platformă.
Apoi, în cazul supermarketurilor vor exista automate speciale pentru colectare și plată. La comercianții mici, de preluarea ambalajelor se va ocupa vânzătorul.
Automatele de reciclat sticle vor exista în fiecare supermarket. În jur de 80.000 de comercianți din toată țara sunt obligați să se înscrie în baza de date a Sistemului de Garanție – Returnare pentru sticle și alte ambalaje, iar cei care au magazine mai mari de 200 de metri pătrați vor trebui neapărat să aibă și aceste puncte de colectare.
”Consumatorul, odată ce va cumpăra un produs, pe lângă prețul produsului va plăti și o garanție de 50 de bani. El va primi un voucher sau va putea solicita returnarea contravalorii în numerar” – a precizat Emanuel Pârvulescu, director de mediu.

Nu există centre de reciclare, încă

Momentan, în România nu există centre de reciclare a recipientelor, însă urmează să fie dezvoltate 4, 5 centre regionale de colectare, numărare și compactare a ambalajelor și 8 platforme intermediare, care să asigure preluarea de la magazin, să facă o numărare inițială și să transmită ambalajele celor patru centre.
Pe etichetele produselor se va imprima un cod de bare național, care va indica faptul că acel ambalaj poate fi returnat.
Responsabilitatea plăților pentru transportul ambalajelor de la magazine către firmele de numărare și sortare le revine celor care se ocupă de Sistemul de Garanție – Returnare.
Toate aceste lucruri ar trebui să fie implementate din toamnă, iar cei care returnează recipientele în care au fost băuturi trebuie să le curețe înainte.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.