“ASTRO-MANIA” la Complexul Astronomic Baia Mare

0
495

Complexul Astronomic Baia Mare a pregătit o surpriză de vacanţă pentru iubitorii astronomiei: un program educaţional intensiv de introducere în astronomie, care sub titulatura de ASTRO-MANIA, este ceva între o şcoală de vară şi o tabără de vacanţă, îmbinând cunoaşterea şi demonstraţia cu recreaţia, divertismentul, mişcarea şi practica.

Aşadar, în perioada 14 – 30 iulie 2015, săptămânal, în zilele de MARŢI-MIERCURI-JOI, între orele 10.00 şi 14.00, se desfăşoară la sediul instituţiei din strada George Coşbuc nr. 16, cursuri de introducere în astronomie pentru grupele de vârstă ”debutant” (clasele I-IV – orele 10.00 – 12.00) şi “avansat” (clasele V-VIII – orele 12.00 – 14.00), susţinute de lectori de la Centrul de Excelenţă în Astronomie CN “Vasile Lucaciu”, de la Palatul Copiilor Baia Mare, precum şi de la Complexul Astronomic Baia Mare, instituţia gazdă.
Îmbinând teoria cu practica, demonstraţia cu joaca şi concentrarea cu mişcarea, acest program educaţional ambiţios dezvoltă câteva teme majore de interes din domeniul mare al astronomiei şi priveşte evoluţia tehnicii astronomice, cosmologia – structura şi tipologia complexă a Universului, identificarea pe cer a ”siluetelor” cosmice – a constelaţiilor de pe bolta cerească, ghidul practic al cerului pe anotimpuri. Mai mult, copiii vor călători prin sistemul solar, pentru a vedea locul şi rolul planetei noastre printre alte planete, vor face observaţii astronomice de zi şi de noapte, vor studia în cadrul unor ateliere astro-filatelia şi astro-fotografia, dar se vor ocupa şi cu cercetarea unora dintre cele mai interesante mistere ale Universului, puzzle-uri nerezolvate ale astronomiei şi cercetarea fenomenului OZN şi al vieţii extraterestre etc. Printre altele, mici şi mari vor modela avioane şi alte figurine tematice, vor desena şi vor prezenta propriile creaţii şi studii asupra unor fenomene, se vor juca diverse jocuri tematice, vor pregăti o emisiune tv-online cu temă astronomică şi vor elabora o publicaţie electronică, a cărei apariţie va continua în funcţie de interesul publicului.
Elevii claselor I-VIII au toate motivele să participe la acest program educaţional intensiv de introducere în astronomie, oferit de Complexul Astronomic Baia Mare, iar înscrierile se pot face la sediul instituţiei din str. George Coşbuc 16., telefonic – la nr. 0262 275 206, sau prin e-mail, pe adresa planetariubm@gmail.com.
Participarea la acest program educaţional se face cu o taxă minimală, respectiv 3 lei/persoană/zi, astfel încât costul participării integrale la program, pentru 9 şedinţe, este de 27 de lei. Participanţii cu prezenţă la toate cursurile de pregătire vor primi şi o diplomă onorifică de participare la program.
Ovidiu IGNAT,
Ciprian CRIŞAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.