Extinderea şi modernizarea pistei Aeroportului Baia Mare – “o lucrare dificilă”

0
2405

• Va fi nevoie de o deviaţie a râului Băiţa şi a DC 98 Bozânta Mare • Proprietarii terenurilor vor fi despăgubiţi cu sume cuprinse între 200 şi 800 de euro/ar •

Extinderea pistei şi modernizarea acesteia, din cadrul Aeroportului Internaţional Baia Mare, devine o ţintă tot mai aproape de finalizare. Valoarea investiţiei, în urma studiului de fezabilitate reactualizat, este de 15 milioane euro (fără TVA), pentru prelungirea cu 360 de metri a pistei (la 2.150 metri) şi lăţirea cu 45 de metri a acesteia. De asemenea, se va creşte duritatea acesteia, de la 12 tone la 55 tone, pentru ca aeronavele să aterizeze în condiţii de siguranţă, inclusiv cele de mediu curier, dar în principal pentru aeronave de tip low-cost şi cargo.
Dorin Buda, director al Aeroportului Internaţional Baia Mare, ne-a informat: “Suprafaţa aleasă pentru pistă, în urma expertizei tehnice, va fi una flexibilă (din asfalt). În ultima şedinţă de Consiliu judeţean s-a aprobat partea de cofinanţare pentru acest proiect, care este de doar 2% (a CJ) din valoarea totală a proiectului. 85% sunt din fonduri europene nerambursabile şi 13% – partea de cofinanţare a Guvernului României. Tot în ultima şedinţă, au aprobat sumele aferente despăgubirii proprietarilor ce urmează a fi expropriaţi. Sumele sunt în cuantum de aproximativ 645.000 euro, fiind vorba despre o suprafaţă de teren de 27 ha. Vom fi nevoiţi să deviem râul Băiţa pe o lungime de 550 metri, şi, de asemenea, DC 98 Bozânta Mare, cu 1,3 km. De asemenea, pe toţi proprietarii de terenuri de pe coridorul de expropriere i-am notificat să se prezinte cu actele de proprietate şi să ne spună dacă sunt de acord cu suma propusă pentru despăgubire. Preţul despăgubirii a fost stabilit de un expert tehnic autorizat, membru ANEVAR, majoritatea proprietarilor de terenuri fiind mulţumiţi (despăgubirile se încadrează între 200 şi 800 de euro/ar pentru 158 de parcele)”.
În data de 30 iulie 2015 a fost depusă cererea de finanţare a Aeroportului Internaţional Baia Mare, în prezent derulându-se etapa de evaluare. În data de 31 august 2015, este stabilită data licitaţiei pentru lucrările de proiectare şi execuţie aferente proiectului “Extinderea şi modernizarea pistei Aeroportului Internaţional Baia Mare”. Şi-au depus ofertele peste 6 societăţi comerciale, inclusiv o societate din străinătate. În 31 august, la ora 11, se deschid toate ofertele. În documentaţia de atribuire s-au stabilit ca şi criterii de evaluare a câştigătorului, 60% preţul şi 40% timpul de execuţie a lucrării efective. Firma câştigătoare va trebui să execute lucrarea până la sfârşitul lunii decembrie 2015.
Directorul Aeroportului Internaţional Baia Mare, Dorin Buda, a mai precizat că a avut deja contacte preliminare cu operatorii aerieni de low-cost. Este vorba despre două companii mari care şi-au manifestat interesul de a încheia contract de operare. Dacă totul va decurge bine, de Revelion, maramureşenii vor putea zbura de pe Aeroportul din Baia Mare spre destinaţii, pe lângă Bucureşti, precum Roma, Madrid, Paris, Londra!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.