Fostul cinematograf Minerul va prinde din nou viaţă în luna septembrie

0
3045

Sala de spectacole va fi gazda unor evenimente culturale în perioada Festivalului Castanelor

Nici nu a trecut bine o săptămână de când fostul cinematograf Minerul a fost preluat în patrimoniul municipiului Baia Mare şi administraţia locală deja se gândeşte cum să redeschidă acest obiectiv pentru comunitatea băimăreană. Aşa se face că peste aproximativ o lună de zile, la final de septembrie, când va avea loc Festivalul Castanelor (o variantă mai modernă şi îmbunătăţită a ceea ce cunoaştem cu toţii sub denumirea de Sărbătoarea Castanelor), băimărenii vor avea oportunitatea să participe la evenimente culturale şi piese de teatru care vor avea loc în sala de spectacole de aici. Primarul Cătălin Cherecheş, alături de reprezentanţii Teatrului Municipal şi ai Uniunii Artiştilor Plastici Filiala Baia Mare au fost ieri, 24 august, la faţa locului, pentru a vedea spaţiile şi pentru a face planul acţiunilor culturale care vor avea loc aici.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare:
„Împreună cu specialiştii de la teatru şi de la uniunea artiştilor plastici am făcut o incursiune la vechiul cinematograf, am văzut spaţiile existente aici, ca un preambul al organizării Festivalului Castanelor care va avea loc în perioada 21 – 27 septembrie. Vrem ca în această perioadă şi cu această ocazie să dăm viaţă, să readucem în circuitul comunităţii acest spaţiu emblematic pentru Baia Mare. Vom organiza aici Anuala Artelor, expoziţia dedicată artiştilor plastici băimăreni, care are deja o tradiţie considerabilă. Asta şi din respect pentru ceea ce înseamnă breasla artiştilor plastici băimăreni şi din respect pentru ceea ce face UAP Baia Mare pentru oraşul nostru. Ca să dăm o şi mai mare valoare şi un mai mare impact readucerii acestei clădiri în viaţa comunităţii, împreună cu noul director interimar al Teatrului Municipal, domnul Radu Macrinici, dorim să organizăm aici una sau două piese de teatru şi bineînţeles, un concert de cameră pentru că nu ne permite spaţiul deocamdată şi nici dotările să organizăm un concert simfonic de mari dimensiuni”.

minerulCinematograful Minerul, care face parte din emblematica clădire cu acelaşi nume din Centrul istoric al oraşului nostru, va fi reintrodus în circuitul evenimentelor cultural-artistice şi astfel şi în viaţa comunităţii. În perioada 21-27 septembrie, când va avea loc Festivalul Castanelor, sala de spectacole va fi scena unor evenimente cultural-artistice destinate băimărenilor şi turiştilor care vor fi prezenţi în oraşul nostru.

Arta se întoarce acasă, la Minerul: 75 de artişti vor expune lucrări în cadrul Anualei Artelor 2015

Iubitorii de artă din Baia Mare vor avea privilegiul de a admira lucrările impresionante, create de 75 de artişti plastici în cadrul Anualei Artelor 2015, eveniment care va fi organizat în sala de spectacole de la cinematograful Minerul, având astfel posibilitatea să păşească în clădirea care în ultimii 20 de ani a fost închisă publicului larg. “Acest lucru înseamnă pentru artiştii plastici băimăreni reîntoarcerea la origini ca să spun aşa, pentru că tot în acelaşi imobil au avut loc expoziţiile artiştilor băimăreni până în anii ‘70, când s-a construit galeria de la Colonia Pictorilor, pentru că acolo erau doar ateliere de creaţie înainte. De data aceasta, uitaţi că este o revenire care are loc aproape de aniversarea de 120 de ani şi poate voluntar-involuntar, dar este un gest foarte frumos. Spaţiul nu este pregătit neapărat pentru expoziţie, dar noi am mai avut experienţe şi experimente de acest gen, ceea ce este inedit şi nu intrăm într-o rutină care să fie obositoare. Vom adapta spaţiul pentru acele 75 de lucrări, pentru că este o ediţie specială. Artiştii nu vor expune mai multe lucrări ca de obicei, fiecare va expune o singură lucrare de dimensiuni mai mici”, a spus Laura Ghinea, preşedintele UAP Baia Mare.
Reintegrarea în circuit a fostului cinematograf Minerul reprezintă pentru administraţia locală un atu în plus în vederea candidaturii pentru obţinerea titlului de Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii 2021.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.