Primarul municipiului Baia Mare a lansat un apel naţional pentru cultură

0
618

Cătălin Cherecheş a adresat o scrisoare deschisă mai multor factori de decizie, printre care Preşedintele României, Primul Ministru şi reprezentanţii partidelor politice
Primarul Cătălin Cherecheş a lansat luni, 7 septembrie 2015, un apel naţional pentru cultură, în contextul candidaturii Municipiului Baia Mare, dar şi a altor 13 oraşe din ţară, pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021. Adresat domnului Klaus Iohannis, Preşedintele României; domnului Victor Ponta, Prim – ministrul României; domnului Gabriel Oprea, Viceprim-ministru şi preşedintele Uniunii Naţionale pentru Progresul României; domnului Ioan Vulpescu, Ministrului Culturii şi preşedinţilor partidelor parlamentare, apelul militează pentru declararea oficială a susţinerii tuturor celor 14 oraşe candidate, prin semnarea unui protocol de sprijin necondiţionat. Mai jos, apelul integral:

Apel pentru cultură

Municipiul Baia Mare, alături de alte 13 oraşe din România, şi-a anunţat candidatura pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Pe lângă onoarea pe care o va genera această distincţie oricărui oraş care va fi desemnat câştigător, participarea în sine reprezintă nu numai pentru comunitatea care va câştiga, ci pentru întreaga Românie, o şansă în plus la dezvoltare şi prestigiu. Avem o nouă oportunitate de a ne mândri cu valorile autentice româneşti, unice în lume, care sunt o componentă importantă a culturii europene.
Cultura şi educaţia pot da astăzi, într-o perioadă în care noi, românii, avem nevoie de normalitate, consistenţa necesară pentru a face un pas în faţă. Cultura este cea care poate să aducă România într-o normalitate a decenţei, a valorilor de neam şi a dialogului. În luna decembrie 2015, cele 14 oraşe din România care şi-au anunţat candidatura pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii se vor prezenta în faţa juriului de experţi, încercând să valorifice această oportunitate unică. Fiecare dintre cele 14 oraşe are nevoie de sprijinul autorităţilor locale, judeţene, centrale şi nu în ultimul rând de sprijinul partidelor politice.
În acest context, consider că instituţiile abilitate ale ţării noastre, indiferent de culoarea şi convingerile politice ale decidenţilor, au datoria morală de a participa activ la susţinerea Capitalei desemnate, fie că vorbim de sprijin material sau de realizarea infrastructurilor necesare care cad în sarcina acestora şi aici vorbim de drumuri, reabilitări de patrimoniu şi nu numai.
Lansez un apel către toţi factorii de decizie de la nivel central, din administraţie, cultură, dar şi din zona politică, să îşi declare oficial susţinerea prin semnarea unui protocol de sprijin necondiţionat pentru toate cele 14 oraşe candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Am convingerea că asumarea unui asemenea protocol va arăta lumii întregi România adevărată: a maturităţii, a seriozităţii şi a bunului-simţ.
Cătălin Cherecheş, Primarul Municipiului Baia Mare

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.