Musafiri din şapte ţări, la poalele munţilor Gutîi

0
818

43 de elevi şi profesori din şapte ţări au fost prezenţi săptămîna trecută în Maramureş cu prilejul activităţii transnaţionale de învăţare din cadrul proiectului “Get on your bikes, Europe’s back in business!” (Hai pe bicicletă, Europa se întoarce în afaceri!), al cărui coor­donator este Colegiul Economic “Pintea Viteazul” din Cavnic. Pe lîngă programul creionat de această reuniune internaţională, musafirii au profitat de prezenţa în judeţul nostru şi au făcut o incursiune în zona istorică pentru a vizita cele mai renumite obiective turistice.
• trei trasee pentru bicicletă, testate
Activitatea transnaţională de învăţare a reunit aşadar, între 11 şi 17 octombrie, la poalele munţilor Gutîi, 15 profesori şi 28 de elevi din: Croaţia, Italia, Cehia, Polonia, Germania, Letonia şi Slovenia. “În cadrul întîlnirii, a fost testat mai întîi un traseu de aventură propus de agenţia română a firmei de exerciţiu Cycling Freaks şi, totodată, a fost expusă strategia de marketing a firmei: pliante, broşuri, machetă, roll-up, banner, cadouri promoţionale etc. Mai mult, au fost testate alte trei trasee pentru bicicletă (Cavnic – Şurdeşti – Lăschia, Cavnic centru – Cavnic pîrtii, Breb – Hoteni – Ocna Şugatag) cu filmarea descrierilor punctelor de interes turistic şi au fost realizate accesorii pentru bicicletă din materiale reciclabile”, a punctat prof. Claudia Stoica, de la Colegiul Economic “Pintea Viteazul”, coordonator proiect. Pe parcursul şederii în judeţul nostru, oaspeţii din cele şapte ţări au făcut o incursiune în zona istorică a Maramureşului, admirînd cu acest prilej Cimitirul Vesel de la Săpînţa şi mănăstirea din Bîrsana. De asemenea, au întreprins o vizită la Centrul de Informare Turistică din Baia Mare, unde Dan Carpov le-a expus celor de faţă prezentări ale proiectelor centrului care implică mersul pe bicicletă. “Totodată, elevii şi profesorii au fost în vizită la Primăria Cavnic unde au fost întîmpinaţi de Vladimir Petruţ, primarul oraşului, care ne-a sprijinit în implementarea proiectului. Apoi, au fost organizate activităţi de integrare pentru a-i ajuta pe elevi şi profesori să se cunoască, iar o seară a fost cu specific românesc, cu dansuri şi mîncare românească”, a adăugat prof. Claudia Stoica subliniind faptul că, la final, impresiile tuturor participanţilor au fost foarte bune: “Mîncarea românească li s-a părut delicioasă, au apreciat modul de organizare a reuniunii şi felul în care s-a realizat managementul timpului”. De asemenea, elevii şi profesorii din străinătate au apreciat ospitalitatea şi deschiderea gazdelor.

• proiect finalizat cu: un set de instrumente, un website şi un ghid metodologic

“Get on your bikes, Europe’s back in business!” este un parteneriat strategic care a apărut din nevoia de a le oferi elevilor abilităţile necesare pentru a face faţă situaţiei economice dificile din Europa. “Proiectul intenţionează să dezvolte competenţele antreprenoriale ale elevilor printr-un mod de viaţă sustenabil, nepoluant. Pentru a realiza acest lucru, activităţile au în centrul lor ciclismul sau mersul cu bicicleta care, combinat cu ideea unei companii de turism sustenabil, va constitui cu siguranţă o temă de lucru inovatoare, menită să conştientizeze în legătură cu un stil de viaţă pozitiv”, a informat prof. Claudia Stoica. Pînă în 2017, cînd proiectul se va încheia, agenda acestuia cuprinde organizarea de activităţi precum: campanii de promovare a mersului pe bicicletă în comunitatea locală; cercetare de piaţă pentru identificarea nevoilor celor care utilizează bicicleta; realizarea de filmuleţe cu metode de implementare a unor măsuri care promovează mersul cu bicicleta; crearea/înfru­mu­se­ţarea accesoriilor de bicicletă şi a pieselor de siguranţă; activităţi practice – repararea bicicletei; cercetare de piaţă – nevoile bicicliştilor referitoare la trasee; identificarea de posibile trasee pentru biciclete pe drumurile publice alături de posibile puncte de interes turistic, locuri de cazare; realizarea de filmuleţe şi prezentări pentru punctele de interes; testarea acestor rute în cadrul activităţilor de învăţare internaţionale; instruire în legătură cu organizarea de evenimente de aventură, cu bicicleta, off-road; înfiinţarea unor companii virtuale; realizarea de strategii pentru marketing-ul evenimentelor de ciclism off-road; realizarea de oferte şi cataloage. La final, participanţii la “Get on your bikes, Europe’s back in business!” vor expune: un set de instrumente, un website şi un ghid metodologic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.