Augustin Cozmuţa a intrat în redacţia „Pentru socialism” într-o perioadă „liberalizantă”, cînd colectivul de jurnalişti trebuia debarasat de o parte a celor proveniţi din „mediul muncitoresc”, lipsiţi de vocaţie, promotorii înverşunaţi ai limbii de lemn. Împreună cu poetul V.R. Ghenceanu – şi el trecut în veşnicie, cu poetul şi ziaristul de talent Ştefan Bellu, preluînd o tradiţie valoroasă a unor critici de artă şi literari, precum Iosif Capocean, care a inaugurat şi susţinut pagina de „Cultură, Literatură şi Artă”, cu Mircea Blaga, ambii viitori directori ai Teatrului de stat din Baia Mare, au reuşit să confere secţiei culturale a ziarului o nouă strălucire şi bogăţie ideatică, prin propriile creaţii, dar şi prin promovarea unor colaboratori valoroşi prin zestrea lor intelectuală.
Cu Gusti – cum i se spunea în redacţie – am lucrat peste patru decenii, ca redactor şi redactor-şef la „Pentru socialism” şi colaborator la „Graiul Maramureşului”. Depun mărturie că Gusti Cozmuţa a fost, în tot acest răstimp, ziaristul de bun-simţ, de echilibru, de aleasă virtute profesională, care s-a ferit de laude deşarte, de orgoliile dispreţuitoare, posedînd o artă rară de a se înconjura de colaboratori de prestigiu, de a-i promova pentru curajul lor de a spune adevăruri, adesea nedigerate de „activiştii şi culturnicii” de conjunctură ai vremii.
Era intelectualul de rasă şi valoare rară, ca şi de o modestie aleasă, preţuind prietenia sinceră, bazată pe onestitate, creativitate, perenitate, onoare.
Peceţile din viaţa sa – de soţ şi tată model, din opera sa jurnalistică lăsată posterităţii vor rămîne mereu ca semne aurite de nobilitatea vastei sale culturi.
A ştiut să sufere în tăcere în ciuda bolii necruţătoare, fiind prezent în viaţa cultural-spirituală, reuşind să-şi adune şi să dăruiască cititorilor un alt şi nou „Punct de trecere” (interviuri literare), apărute la Editura Gutinul din Baia Mare în această toamnă.
A fost un „punct de trecere” spre veşnicie.
Credem că s-ar cuveni ca Asociaţia scriitorilor din Baia Mare, împreună cu redacţia „Graiului MM” să facă demersurile de rigoare spre a propune Consiliului local Baia Mare ca numele său să fie înscris printre CETĂŢENII DE ONOARE ai urbei, alături de cele ale academicienilor Augustin Buzura, Nicolae Breban sau ale altor oameni de cultură din zonă, ca Valentin Băinţan, Iosif Capocean, Marius Porumb etc.
Sincere condoleanţe familiei lui dragi. Dumnezeu să-l aşeze între „îngerii culturii”, pe locul binemeritat.