Miercuri, la primăria comunei Sarasău, Administraţia Bazinală de Apă Someş-Tisa a organizat conferinţa finală dedicată proiectelor “Îndiguire şi consolidare de mal pe râul Tisa în zona BF 254÷319”, judeţul Maramureş” şi “Regularizare râu Tisa la Remeţi” – proiecte cofinanţate din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”. Conferinţa a fost susţinută de către conducerea Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa – Dănuţ Canta, director, Ioan Roşu şi Petrică Stroi – directori tehnici. La acest eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţilor care au executat lucrările pe sectorul comun de râu de frontieră cu Ucraina, pe malul stâng al cursului râului Tisa, în localităţile Sighet, Sarasău, Câmpulung la Tisa, Săpânţa, Remeţi şi Teceu.
Proiectul “Îndiguire şi consolidare de mal pe râul Tisa” are o valoare de 63.827.341 lei, din care 90% reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu”, Axa Prioritară 5 şi 10% finanţare din bugetul de stat. Proiectul “Regularizare râu Tisa la Remeţi” are o valoare de 19.222.505 lei, din care valoarea eligibilă conform POS Mediu este de 15.552.326 lei (finanţare nerambursabilă din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial “Mediu” şi finanţare din bugetul de stat). Valoarea TVA şi contribuţia beneficiarului se ridică la 3.670.178 lei.
În ultimii ani, inundaţiile repetate au provocat pagube materiale însemnate şi eroziuni semnificative ale malului pe sectorul românesc, mai ales în zona localităţilor Remeţi şi Teceu. Prin implementarea proiectelor, se reduce semnificativ gradul de risc la asemenea fenomene. Realizarea proiectelor va avea consecinţe favorabile asupra vieţii socio-economice, contribuind la facilitarea dezvoltării durabile a zonei. Una dintre lucrări a fost recepţionată ieri, iar cealaltă va fi recepţionată tehnic pe 22 decembrie. (i.d.)