Concert de Crăciun în Biserica romano – catolică Sfânta Treime

0
949

Iarna Băimăreană 2015 a adus la finalul săptămânii trecute evenimente culturale de anvergură
An de an Baia Mare se dezvoltă în majoritatea domeniilor importante, inclusiv la nivelul evenimentelor cultural – artistice, fapt firesc pentru un oraş care candidează pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, ajungând deja pe lista scurtă alături de Timişoara, Cluj-Napoca şi Bucureşti, după ce iniţial se înscriseseră în această cursă 14 oraşe din ţară. Vineri seara băimărenii l-au primit în mijlocul lor pe Ştefan Hruşcă, maramureşeanul care ne aduce an de an puţin din magia sărbătorilor de iarnă prin colindele sale. Centru istoric a fost locul în care Hruşcă, alături de copii din Ieud, ne-au readus aminte de colinde străbune, aducând lumină şi pace în suflete.
pag 3 graiul secundar la partea de text cu hruscaŞtefan Hruşcă: „An de an mă reîntorc acasă să vă colind şi bucuria mea este să vă aud colindând cu mine pentru că sunt colindele care au fost păstrate cu sfinţenie de părinţii şi străbunicii noştri. Eu le-am luat la un moment dat şi le-am purtat prin lume şi în fiecare an le aduc din nou acasă pentru că aşa cum se colindă aici nu se colindă nicăieri în lume. V-aş ruga frumos să colindaţi cu mine pentru că doar aşa Crăciunul străluceşte, prin colind adevărat”.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Vă mulţumesc pentru faptul că îmi daţi curaj şi mi-aţi dat curaj să merg înainte în cel mai frumos proiect pentru acest oraş şi pentru acest judeţ, de a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021. Este cel mai important proiect din ultima sută de ani şi următoarea sută de ani. Este un proiect care va face din acest oraş să fie cunoscut la nivelul întregii lumi. Noi suntem nişte oameni născuţi hotărâţi, aşezaţi, dar suntem nişte oameni care ştim întotdeauna care ne sunt valorile şi cum ne putem deschide uşile faţă de toţi cei care trebuie să vină şi să vadă cum suntem cu adevărat. Din acest motiv am spus că acest proiect de Capitală Europeană a Culturii trebuie să fie un proiect de cultura ospitalităţii pentru că cel mai frumos lucru pe care îl avem noi, băimărenii şi maramureşenii, de oferit este ospitalitatea”.

Regal de muzică clasică la biserica romano – catolică

Sute de băimăreni de diverse religii au fost prezenţi sâmbătă la Concertul de Crăciun organizat la Biserica romano – catolică Sfânta Treime, susţinut  de Opera Group Project din Cluj, dirijată de Vlad Agachi. Spectatorii s-au bucurat de opere clasice ale unor compozitori celebri, dar şi de colinde româneşti în interpretarea sopranei Diana Ţugui, a baritonului Florin Estefan şi a tenorului Alexandru Mânzat.
Ioan Roman, protopop romano – catolic de Baia Mare: „În urmă cu sute, mii de ani, cei trei magi au urmat o stea care vestea naşterea lui Isus. Avem tehnologie şi s-a descoperit că acea stea care a fost urmată este situată într-o constelaţie între Jupiter, Saturn şi Mercur. Şi noi suntem nişte stele care trebuie să urmăm o constelaţie dar putem face asta numai dacă suntem aliniaţi. Domnule primar, vreau să vă asigur în numele comunităţii romano-catolice  că susţinem demersul oraşului de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Fiecare dintre noi suntem o steluţă care ne aliniem şi formăm o constelaţie dar numai dacă suntem uniţi şi aliniaţi putem face asta”.

foto pag 3 graiul principalCătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: “Vreau să mulţumesc în primul rând comunităţii maghiare care ne-a primit în sânul ei, aici la Biserica romano-catolică Sfânta Treime. Vreau să vă spun ceva legat de venirea părintelui Roman aici în Baia Mare şi sper să nu se supere. Atunci când a venit în oraş ca preot tânăr şi plin de vocaţie, o parte din comunitate, partea cea mai conservatoare a fost şocată atunci când l-a văzut cu rolele prin oraş. La fel de şocată a fost şi o parte din comunitate când, în urmă cu trei ani, am anunţat că îmi doresc ca oraşul Baia Mare să candideze la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021. Am reuşit să punem oraşul Baia Mare acolo, va ajunge capitală a culturii dar trebuie toţi să susţinem acest lucru”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.