Peste o mie de sesizări la Protecţia Consumatorilor Maramureş

0
619

Laptop-urile şi tabletele sunt în topul produselor cel mai des reclamate la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Maramureş (CJPC). În cursul anului 2015, la instituţie au fost primite peste o mie de reclamaţii, din care mai puţin de jumătate s-au dovedit a fi întemeiate. Tot anul trecut, comisarii de la Protecţia Consumatorilor Maramureş au efectuat peste 2.500 de acţiuni de control, mai multe cu aproape 200 faţă de 2014.

Produsele cel mai des reclamate

În 2015, comisarii de la Protecţia Consumatorilor Maramureş au înregistrat 1.012 reclamaţii şi sesizări, dintre care 409 au fost întemeiate. Alte 65 de sesizări au fost direcţionate spre a fi soluţionate de către alte instituţii, alte 33 s-au dovedit a fi nesoluţionabile, iar 11 au fost retrase de la instituţie. Cele mai multe nemulţumiri ale consumatorilor maramureşeni au făcut referire la produsele nealimentare, respectiv 522. În cazul serviciilor nealimentare au fost semnalate 381 de sesizări, alte 55 de reclamaţii au vizat serviciile financiare şi doar 46 de cetăţeni s-au declarat nemulţumiţi de produsele şi serviciile alimentare. Conform statisticii întocmite de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Maramureş (CJPC), în topul produselor cel mai des reclamate se află obiectele electronice, precum laptop-uri, tablete sau notebook-uri, cu 332 de reclamaţii. Pe locul al doilea se situează problemele referitoare la contractele de prestări servicii la telefonie mobilă, fixă şi internet, fiind semnalate 176 de sesizări. Urmează prestările de servicii (servicii auto, curăţătorii chimice, transport persoane, servicii turistice), comercializarea electrocasnicelor, lucrările şi materialele de construcţii. Aspecte negative au fost semnalate şi în cazul comercializării produselor cosmetice, unde au fost înregistrate 34 de reclamaţii, precum şi în privinţa vânzării de îmbrăcăminte şi încălţăminte, unde au existat 30 de sesizări.

Acţiuni de control

Tot pe parcursul anului trecut, comisarii de la Protecţia Consumatorilor Maramureş au efectuat 2.525 de acţiuni de control. Verificările s-au lăsat cu amenzi în valoare de 751.100 de lei. Astfel, au fost realizate 424 de verificări în cazul alimentelor, din cauza abaterilor constatate fiind aplicate 154 de amenzi contravenţionale, în cuantum de 162.150 de lei şi 57 de avertismente. Principalele probleme depistate se referă la termenul de valabilitate expirat, etichetare incompletă şi lipsa traducerii în limba română a etichetelor. La legume şi fructe, s-a constatat că agenţii economici nu afişează ţara de origine. În privinţa produselor nealimentare, aici au fost verificaţi 274 de operatori economici, iar pentru abaterile găsite s-au dat amenzi de peste 7 milioane de lei. Comisarii au depistat neafişarea preţurilor. De asemenea, s-au găsit articole de îmbrăcăminte uzate, dar şi butelii cu verificarea ISCIR depăşită sau chiar butelii cu diferite defecţiuni. La prestările de servicii, în urma celor 81 de controale s-au aplicat 21 de amenzi în cuantum de 23.750 de lei şi 14 avertismente. „În cadrul verificărilor pe prestări de servicii, am depistat, de exemplu, abateri privind nerespectarea condiţiilor igienice la prestarea serviciilor din gări, neafişarea la loc vizibil a preţurilor şi tarifelor, încălcarea legii fumatului, deoarece sistemele de ventilaţie nu erau funcţionale”, a precizat comisarul-şef adjunct al CJPC Maramureş, Olivia Ardelean. Probleme au fost găsite şi în cadrul grădiniţelor cu program prelungit. „Lipseau reţetele de preparare a sortimentelor de mâncare menţionate în meniu, personalul medical nu a avizat meniurile săptămânale. Alte nereguli făceau referire la neafişarea gramajului/porţie a preparatelor din lista de meniu, neafişarea, alături de lista de meniu, a potenţialelor elemente cu caracter alergen, neafişarea la loc vizibil a tarifelor practicate de grădiniţe”, a precizat Olivia Ardelean.

Amenzi la programul Lapte-corn

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Maramureş au efectuat, în 2015, 35 de acţiuni de control şi în unităţile de învăţământ din judeţ, pentru a vedea cum se derulează programul guvernamental „Lapte-corn”. la una dintre şcoli s-a constatat ca abatere, etichetarea incorectă a cornului, motiv pentru care producătorul a fost sancţionat cu amendă de 1.000 de lei. Pentru acest an, reprezentanţii instituţiei şi-au propus să mediatizeze, în continuare, eventualele practici comerciale înşelătoare, care pot afecta interesele economice ale consumatorilor. Totodată, se va urmări intensificarea acţiunilor de informare în şcoli cu privire la cunoaşterea drepturilor consumatorilor la achiziţionarea de produse şi servicii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.