Sâmbătă, 19 martie, poeta Ana Blandiana, la Gdansk, în Polonia, a fost recompensată cu Premiul „Poetul European al Libertăţii”. O distincţie care se acordă o dată la doi ani, sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Cultural din Polonia.
Cu acest prilej, volumul poetei „Patria mea A4” a fost recunoscut ca unul dintre marile cărţi europene cu vocaţia libertăţii. Poeta a răspuns la această apreciere cu cuvintele: „Poezia mea este un fel de revoltă la ceea ce se întâmplă în lumea de azi.” Volumul premiat a apărut în versiunea poloneză, în luna ianuarie a acestui an, la Editura „Slowo/obraz terytoria”, în traducerea Joannei Kornas-Warwas. Acest premiu are menirea de a susţine poezia europeană. La fiecare ediţie sunt nominalizaţi şapte autori din şapte ţări europene. În acest an, la cea de-a patra ediţie, au fost luaţi în seamă poeţi din Italia, Macedonia, Danemarca, Portugalia, Ungaria şi Rusia. Câştigătorul este desemnat de un juriu format din traducători, poeţi, critici şi reprezentanţi ai altor discipline artistice. Proaspăta laureată a deschis la Varşovia evenimentul dedicat Zilei Internaţionale a Poeziei. Alături de Ana Blandiana, la recital au participat şase poeţi europeni.
Poeta are în palmares mai multe premii de prestigiu, incusiv Premiul „Herder” (1982). Nu uit că, în septembrie 2014, distinsa poetă, după cum se vede, de anvergură europeană, a acceptat Marele Premiu „Nichita Stănescu” al Serilor de Poezie de la Deseşti, decernat în curtea mea părintească. Acolo unde am acordat de-a lungul anilor premii pe covorul de iarbă, unor nume de rezonanţă ale liricii din România, Serbia, Ungaria şi Republica Moldova. A fost sugerată ideea de poetul Ioan Petrovai, ca marea poetă să fie înscrisă pe lista pentru Premiul Nobel. Unii au zâmbit, alţii au privit cu mare seriozitate propunerea venită din Maramureş. Deoarece în fiecare an Academia Suedeză primeşte cereri de nominalizare ale membrilor academiilor şi societăţilor literare, profesorilor de literatură şi limbă, preşedinţi de organizaţii ale scriitorilor. Noi ne-am făcut datoria, acolo, sub turla bisericii din Deseşti. Recentul Premiu pentru Ana Blandiana poate fi o cărare deschisă spre Academia Suedeză. Eu mă bucur de această recunoaştere a poeziei româneşti în Europa. Mai ales că Ana Blandiana şi-a legat numele definitiv de Marmaţia.