Peste 800 de tineri prezenţi la Întâlnirea Eparhială a Tineretului Catolic de la Ieud

0
1084

Sâmbătă, 7 mai, a avut loc la Ieud, în Maramureşul Istoric, Întâlnirea Eparhială a Tineretului Catolic din Eparhia Greco-Catolică de Maramureş, ediţia a IX-a. Evenimentul a fost organizat de către Biroul Pastoral al Episcopiei în colaborare cu parohia Ieud (preot paroh Ioan Costin) şi protopopiatul Iza-Vişeu (protopop pr. Vasile Codrea).

Tema întâlnirii, inspirată din Anul Sfânt al Milostivirii în care ne aflăm – Fericiţi cei milostivi căci aceia milă vor afla – (Matei 5,7), este şi motto-ul Întâlnirii Mondiale a tineretului de la Cracovia (25-31 iulie).
Parohia Ieud, în frunte cu preotul paroh, s-a ocupat de buna desfăşurare a evenimentului, alături de zeci de tineri din Ieud şi din asociaţiile ATCM, Cercetaşi, Crucea Roşie, care s-au oferit voluntari pentru a ajuta fiecare în diferitele sectoare de activitate, pentru ca totul să decurgă bine.
După primirea tuturor grupurilor provenite din parohiile Eparhiei, a urmat Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de către Preasfinţitul Vasile Bizău, împreună cu un sobor de peste 30 de preoţi.
În cuvântul său de învăţătură, ierarhul  i-a îndemnat pe tineri să fie protagonişti în alegerile pe care le fac în viaţa lor şi le-a explicat, pornind de la o povestioară, modul în care răspunsurile pe care le dau în relaţia cu Dumnezeu depind exclusiv de ei înşişi: „Dacă dorim ca viaţa noastră să fie mai solară, trebuie să ne apropiem de Dumnezeu. Fiecare pas pe care noi îl facem în credinţă devine un pas în lumină”, a spus Preasfinţitul Vasile.
A urmat pauza de prânz şi respiro, timp în care tinerii şi copiii au avut posibilitatea să socializeze, să cunoască noi tineri şi să lege prietenii.
Pentru momentul de cateheză, participanţii au fost împărţiţi în două categorii de vârstă.
Astfel, cateheza pentru cei cu vârsta cuprinsă între 9 şi 13 ani a fost ţinută de preotul Vasile Trifoi (fiu al satului), care le-a vorbit copiilor despre faptul că Isus ne invită pe fiecare dintre noi să fim milostivi cu toţi cei din jurul nostru. Pornind de la experienţele concrete ale copiilor, părintele le-a explicat unele modalităţi de a fi milostiv adaptate vârstei lor şi a precizat că a fi milostiv însemnă „a vedea cu inima (nu doar cu ochii), a avea inima deschisă”.
Cateheza pentru copii a fost continuată prin programe speciale de formare pe aceeaşi temă, programe propuse şi realizate de către călugăriţele Ordinului Sfântul cel Mare, (coordonator activitate sora Claudia Mureşan) cât şi de voluntari ai Asociaţiei Cercetaşii Munţilor în colaborare cu tineri, membri ai Asociaţiei Tineretului Catolic Maramureş.
Tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 şi 30 de ani au putut asculta cateheza ţinută de părintele Laurenţiu Costin pe tema, care, într-un limbaj foarte adaptat vârstei lor, le-a expus milostivirea lui Dumnezeu aşa cum reiese ea din Noul Testament şi le-a explicat modul în care milostivirea umană este o reflecţie a celei divine. Provocarea făcută tinerilor la sfârşitul catehezei de către părintele Costin a fost aceea de a-şi cumpăra fiecare, din banii de alocaţie, câte o Biblie şi de a o citi zilnic: „Veţi găsi acolo lucruri pe care le înţelegeţi şi lucruri pe care nu le prea înţelegeţi…, iar cele pe care nu le înţelegeţi, le puteţi nota şi să vă duceţi la preoţii parohi şi să-i bateţi la cap până când vi le explică!”, a afirmat părintele.
IETC-2După cateheză, tinerii au participat la discuţii pe grupuri, coordonate de părinţi preoţi din Eparhie.
Un moment aparte l-a constituit parcurgerea, de către fiecare grup în parte, a traseului denumit „drumul către centru, de la aparenţă la esenţă – milostivire şi simplitate” un drum de descoperire a patrimoniului spiritual, cultural, religios, etnologic, etnografic a localităţii gazdă, Ieud.
După un scurt moment de pauză, au urmat programele religioase, artistice şi folclorice, pregătite de către grupurile parohiale din protopopiate (cântece religioase şi folclorice, dansuri populare, scenete, dansuri).
Programelor cultural-religioase le-a urmat momentul emoţionant de predare a însemnelor întâlnirii, de către organizatorii ieudeni către tinerii protopopiatului Seini, însoţiţi de delegatul părintelui Protopop Sălăjan Ioan.
Momentul de rugăciune, s-a încheiat cu binecuvântarea arhierească şi cu mulţumirile către toţi cei ce s-au implicat în buna desfăşurare a Întâlnirii, rostite de către pr. Angel Zareczki, vicar cu laicii şi responsabil eparhial cu tineretul.
Fiecare grup s-a îndreptat spre casă, încărcat cu har şi bucurie pentru a fi participat la un eveniment care a devenit deja o tradiţie pentru Eparhia de Maramureş.
(o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.