Zilele Maramureşului – o poveste cu mii de oameni

0
650

Nunta de la Groşii Ţibleşului, ateliere de meşteşugărit ca acum 2.000 de ani, bucate tradiţionale, costume tradiţionale, muzică, meşteri populari, târg de minerale, spectacole folclorice, multă voie bună şi un oaspete important – preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism – Anca Pavel-Nedea. Acestea sunt ingredientele care au conturat o zi reuşită în Muzeul Satului din Baia Mare, toate aceste evenimente fiind derulate sub genericul Zilele Maramureşului – ediţia a II-a. La intrarea în Muzeul Satului, oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine şi sare de copiii de la Palatul Copiilor din Baia Mare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu a ţinut să puncteze, în deschiderea evenimentului, faptul că această ediţie stă sub semnul costumului tradiţional şi să mulţumească participanţilor veniţi în număr foarte mare la Muzeul Satului. În mod simbolic, i-a înmânat preşedintei ANT „paşaportul turistic cu nr. 1”. De asemenea, în cadrul festivităţii de deschidere s-a semnat un protocol de colaborare între Consiliul Judeţean Maramureş şi Autoritatea Naţională pentru Turism, scopul acestui document fiind îmbunătăţirea imaginii şi creşterea notorietăţii României ca destinaţie turistică prin promovarea brandului turistic naţional. Zilele-Maramuresului3Potrivit acestui protocol, „ANT acordă Partenerului, gratuit, dreptul de a utiliza marca “România exploraţi Grădina Carpaţilor” şi marca „România explore the Carpathian garden”  în scop publicitar, în vederea promovării României ca destinaţie turistică, pentru a le reproduce pe următoarele suporturi de promovare: CD-uri, DVD-uri, machete publicitare aferente evenimentelor şi acţiunilor de promovare, broşuri, pliante, spoturi publicitare şi orice alte materiale de presă scrisă şi audio-vizual, realizate de CJMM în acest scop, cu respectarea prevederilor protocolului, în condiţiile legii”.
Zilele-Maramuresului1Îmbrăcată într-un costum autentic de Maramureş, Anca Pavel-Nedea a participat la vernisajul expoziţiei „Ziua Naþionalã a Costumului Tradiþional din România” – desfãºuratã la Muzeul Judeþean de Etnografie ºi Artã Popularã Baia Mare. Tot acolo, a avut un dialog cu operatorii ºi factorii  implicaþi în turism, principalul subiect discutat fiind legat de coagularea ºi armonizarea legislaþiei în domeniu, în scopul dezvoltãrii turismului. S-a vorbit despre importanþa Clustere-lor pe turism, despre strategii de promovare turisticã.
Tot azi, a avut loc hramul bisericii de lemn din Muzeul Satului, cu participarea credincioşilor din Chechiş, sat din care a fost adusă această biserică.
În gospodăriile din Muzeul Satului, de dimineaţă s-au instalat meşterii populari, primării din judeţ, care au dorit – prin muzică, dans şi gătit – să demonstreze ce are zona lor mai frumos, mai tradiţional. În gospodăria de Cupşeni, localnicii din Groşii Ţibleşului, în frunte cu primarul, au făcut o nuntă ca la Groşi, cu guiaş de miel, plăcintă, mămăligă şi vin. În aceeaşi gospodărie, mai târziu, au gătit artista Angela Buciu, împreună cu maramureşeanul Nicolai Tand.
Elevii Şcolii Populare de Artă „Liviu Borlan” au umplut curtea casei de Berbeşti, unde au susţinut un spectacol de câteva ore, iar copiii de la Palatul Copiilor au făcut demonstraţii de cusut, cioplit, cusut zgărdane. Mii de oameni au umplut curtea Muzeului Satului din Baia Mare, unde s-au putut degusta bucate tradiţionale, sarmale sau gulaş. În eveniment s-au implicat o serie de ansambluri şi grupuri folclorice din comunele maramureşene, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi din Baia Mare, Asociaţia Omnis Barbaria.
Seara va fi destinată paradei portului popular, mo­dei de inspiraţie etno, concertelor susţinute de Marinel Petreuş & Band şi Akcent – prezentator Paul Ananie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.