S-a acordat titlul de cetăţean de onoare al judeţului, post-mortem, scriitorului Elie Wiesel

4
822

În  şedinţa Consiliului Judeţean Maramureş de joi, 29 septembrie 2016, consilierii judeţeni au acordat, post-mortem, titlul de cetăţean de onoare al judeţului, scriitorului Elie Wiesel. Festivitatea efectivă de acordare a titlului, însoţită de decernarea unei diplome şi a unei plachete, a avut loc ieri, 30 septembrie 2016, în municipiul Sighetu Marmaţiei, oraşul de baştină al scriitorului, care a obţinut în anul 1986 Premiul Nobel pentru Pace.

Elie Wiesel a fost ales preşedinte al Academiei Universale de Cultură în anul 1993, devenind membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură în anul 1996, iar în 2001, membru de onoare al Academiei Române. Titlul de cetăţean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei i-a fost conferit în anul 2002, an în care a primit şi Steaua României în grad de Mare Ofiţer, acordată de preşedintele României. În 2006 i s-a oferit Marea Cruce a Legiunii de Onoare, acordată de preşedintele Republicii Franceze, devenind totodată şi Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic cu gradul de Comandant. Anul 2007 i-a adus Premiul pe viaţă – Dayton Literary Peace Prize- Lifetime Achievement Award, precum şi Medalia Prezidenţială a Libertăţii, acordată de preşedintele Statelor Unite.
Elie Wiesel a obţinut şi Premiul Internaţional Medicis, fiind numit Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi. A scris 57 de romane şi povestiri „pentru ca holocaustele şi genocidele să nu mai fie posibile”, fiind şi consilier al preşedintelui SUA în probleme de Holocaust şi vicepreşedinte al Consiliului Muzeului Internaţional al Holocaustului din Washington.
Preşedintele CJ Maramureş, Gabriel Zetea, a propus consilierilor acordarea titlului de cetăţean de onoare post-mortem, în semn de aleasă preţuire şi recunoştinţă pentru greutatea operei şi misiunii sale, cu regretul că atribuirea acestui titlu nu s-a putut materializa în timpul vieţii sale. (o.m.)

4 COMENTARII

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.