La Dragomireşti, muzeu închinat femeii

0
957
Statui ce simbolizează femeia la toate vârstele
Statui ce simbolizează femeia la toate vârstele

Nu ştim câţi maramureşeni cunosc faptul că oraşul Dragomireşti are un muzeu închinat femeii. Probabil că nu mulţi. Totuşi, la intrarea în localitate dinspre Baia Mare se găseşte Muzeul Ţărăncii Române. Locul, deşi momentan este mai restrâns ca spaţiu, adăposteşte o casă veche de aproape 300 de ani, plus anexele gospodăreşti, exact cum erau ele cu trei secole în urmă.
Special la acest loc este faptul că gospodăria, care acum a devenit muzeu, a fost locuită până la Revoluţie, aşa că amplasarea ei e cea originală: „Ne aflăm la Muzeul Ţărăncii din Dragomireşti. La poartă este cocoşul, simbolul comunei noastre. Localnicii din fiecare comună au o poreclă. Nouă ni se spune cocoşi. De asemenea, pe poartă este simbolizat steagul dacilor, apoi Lupoaica cu Romulus şi Remus. La prima intrare este o mireasă şi două druşte, adică două domnişoare de onoare. La a doua intrare e un grup de femei pe lângă un legănuţ. La noi există un obicei prin care la botez merg numai femeile, iar bărbaţii stau acasă cu copiii şi animalele. Doar ceteraşii îs bărbaţi între femei. Gardul este împletit în spicul grâului şi făcut din nuiele de alun. Troiţa e închinată femeii. Acest muzeu al ţărăncii este închinat femeii”, ne-a explicat Maria Zubaşcu, ghidul muzeului.

Legenda fusului cu ţurgălău

Muzeul Ţărăncii din Dragomireşti
Muzeul Ţărăncii din Dragomireşti

În curtea muzeului se află şi un fus mare cu ţurgălău. Acesta are o legendă frumoasă pe care ghidul muzeului ne-a dezvăluit-o: „Ce se vede aici în curte este un fus cu ţurgalău (n.r. clopoţel, zurgălău). Când torci face un zgomot. Şi aşa îi făcut că dacă iei o piesă din el se desface tot. Fusul acesta are o legendă: pe vremuri se făcea şezătoare, iar seara feciorii veneau la fete în şezătoare. Când pleca feciorul acasă trebuia ca fata să-l conducă până în tindă. Nu se săruta nimeni în casă, decât în tindă! La fată însă nu i-a fost drag de fecior şi nu l-a condus. A venit şi a doua seară şi tot aşa s-a întâmplat: nu l-a condus! În condiţiile astea el s-a gândit cu ce să-i atragă fetei atenţia. Când a venit în a treia seară i-a adus fetei un fus cu ţurgalău. Fata a fost foarte măreaţă când i l-a dat că nimeni în şezătoare nu a mai primit aşa ceva. Însă feciorul i-a zis când i-a oferit fusul că atunci să se despartă ei când s-a desface fusul! Dacă iei din fus, se desface tot, dar care-i piesa pe care trebuie să o scoţi?! Ei, la fată i-a dat de gândit. S-a uitat ea la fus, nu a ştiut să-l desfacă, nu a aflat piesa. Până la capăt i-a fost drag, şi de fecior, dar şi de fus! Aşa că au rămas împreună, dar niciodată nu s-a desfăcut nici fusul şi nici ei nu s-au despărţit, deşi în viaţă au avut şi urcuşuri, dar şi coborâşuri. Ei tot împreună au rămas. Vedeţi ce băiat inteligent a fost? Cu ce şi-a cucerit fata? Concluzia care se desprinde de aici este că nu toate lucrurile se pot cumpăra cu bani”, a precizat Maria Zubaşcu.

muzeu-inchinat-femeii2Clenciul cu oale…

Din gospodărie nu lipseşte nici clenciul cu oale atârnate pe el, fapt ce simbolizează că la acea casă există o fată de măritat. Fosta stăpână a casei a fost într-adevăr nemăritată, aşa că oalele au rămas: „Avem fată de măritat când e oala roşie sus. Cu cât îs mai multe oale, cu atât fata e mai bogată şi are zestre mai multă. După ce fata s-a măritat, oala roşie se ia jos şi rămân vase la aerisit, pentru că nu existau dulapuri şi nu aveai unde să le pui, aşa că de aici le foloseai la mâncare”, a completat ghidul.

Interiorul casei vechi de aproape 300 de ani
Interiorul casei vechi de aproape 300 de ani

Casa, veche de 300 de ani!

Şi casa din incinta muzeului închinat femeii are o istorie aparte. Ea are o vechime de aproape 300 de ani şi aici a fost construită de la început: „Casa este din anul 1720 şi a fost construită din lemn rotund de brad. A fost locuită până după Revoluţie, aşa cum o vedeţi. Aici a stat stăpâna casei. După decesul stăpânei, casa s-a renovat şi s-a deschis muzeul. Femeia a fost fată nemăritată, a murit la 74 de ani, aşa că ne-a rămas oala roşie. Sculpturile de aici înfăţişează tot femei, de la tinereţe şi până la bătrâneţe. De asemenea, avem războiul de ţesut. De mici mama îşi punea copilele să toarcă. Întâi le dădea câlţii să se înveţe, apoi fuiorul, după aceea lâna, şi uite aşa fetele prindeau a lucra umăr la umăr cu mama. Era foarte greu pentru mamă pentru că ea torcea, ţesea, croia haine pentru copii, tot ea le cosea cu mâna. Tare bine îţi părea pe acea vreme când aveai câte un costum de haine noi. Norocoşii erau fratele şi sora mai mare: aveau costumul de haine noi, iar cei mai mici se alegeau cu ce rămânea de la ei, cei mari”, a conchis Maria Zubaşcu, ghidul muzeului.

Administraţia locală vrea să extindă muzeul

muzeu-inchinat-femeii4Muzeul Ţărăncii din Dragomireşti va fi extins pe viitor, ţinând cont că numărul turiştilor depăşeşte 3.000 de persoane pe an. Autorităţile locale deja lucrează la idee. Astfel, după ce vor achiziţiona terenul din spatele muzeului, acesta va fi amenajat cu alte câteva case vechi, pline de istorie a locului: „Avem la Muzeul Ţărăncii din Dragomireşti aproximativ 3.700 de vizitatori anual. Dacă noi am rezolva problema drumului judeţean, care este foarte prost şi greu circulabil, am putea ajunge uşor la o dublare a numărului de turişti. Totuşi, noi avem în plan extinderea muzeului. Mai vrem să aducem aici câteva case vechi, pe care deja le avem în sat. Problema este să achiziţionăm terenul din spatele muzeului ca să facem această extindere. Mai trebuie să vedem şi pe ce fonduri vom face acest lucru, dar este o prioritate a noastră”, a declarat Vasile Ţiplea, primarul oraşului Dragomireşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.