În satul Borcut – Tg. Lăpuş 17 miliarde lei oferiţi de o asociaţie franceză pentru un modern Centru social

0
1135

Lucrările de construcţie a noului şi modernului Centru social din localitatea Borcut (Tg. Lăpuş) se află la finalizare, montându-i-se deja acoperişul.
Aici lucrează mulţi muncitori specializaţi în construcţii, coordonaţi fiind de către maistrul Nicolae Lazăr, care ne-a spus: “Lucrările la acest important obiectiv sînt avansate. Termenul de predare la cheie a Centrului social este 31 iulie 2017, iar termenul de execuţie este de 9 luni. Proiectantul general a fost SC Aedilis SRL din Baia Mare, iar constructori sîntem noi, adică SC Gricon SRL din Tg. Lăpuş, patron-administrator ing. Grigore Buda”. Cel care a implementat şi realizat acest proiect este Mitru Leşe, primarul oraşului Tg. Lăpuş. Mai mult, Mitru Leşe a fost numit vicepreşedintele Filialei din România a Asociaţiei  ,,Meusiana pentru salvarea copiilor, adolescenţilor şi adulţilor” din Franţa, prieten fidel al francezilor de mai multă vreme, astfel că a obţinut o finanţare din partea lor pentru construirea Centrului social de la Borcut. La Borcut în locul cunoscut de localnici ca fiind “Pe Vale” situat aproape de Şcoala cu clasele I – IV, se finalizează lucrările la  impetuoasa clădire. Aici s-au purtat discuţii între Mitru Leşe, Tiberiu Pop, cel care a devenit diriginte de şantier, ing. Florin Pop, şef de şantier şi ing. Grigore Buda, despre realizarea proiectului  “Înfiinţarea centrului social în localitatea Borcut, oraşul Tg. Lăpuş, în conformitate cu Legea nr. 10/1995”. Florin Pop a declarat:  „Există la Borcut un teren plătit de prietenii francezi cu o suprafaţă de 3.313 metri pătraţi, din care construibil – 727 m.p., terase – 133,94 m.p.  carosabile şi pietonale – 340 m.p. Spaţiile verzi se vor întinde pe 1.899 m.p. iar spaţiile verzi neamenajate 820 m.p., parcări pe o suprafaţă de 75 m. p, suprafeţe cu podeţe şi trepte – 27 m.p. Va fi o clădire impunătoare cu două aripi, o clădire  plus 1, iar în cele două aripi vom amenaja parcări. Clădirea va dispune de 16 dormitoare, birouri, cantină cu bucătărie plus anexele, adică şură şi grajd, se va reabilita o clădire cumpărată de domnii din Franţa, existentă aici. La acest centru se vor crea 20 de noi locuri de muncă. Grupului francez, i se cuvine toată recunoştinţa  lăpuşenilor.

• În satul Borcut, aparţinător oraşului Tg. Lăpuş,  lucrările de construcţie a noii biserici sînt avansate •

Aici, preot paroh la Biserica ortodoxă cu Hramul „Sfinţii Apostoli Mihail şi Gavriil” este părintele Ioan Rusu, un vrednic slujitor al Altarelor bisericeşti. În final biserica va avea următoarele dimensiuni: 46 m înălţime, 29 m lăţime, 18 m la absidă. Preotul paroh Ioan Rus ne-a spus că, „după  amenajarea fundaţiei,  la cota 11,5 s-au înălţat zidurile, bolţile, arcele, iar acum se lucrează intens la turnul principal”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.