Apa nu este potabilă!

0
441

Comunele din Maramureşul istoric au realizat captări şi reţele care să transporte apa la robinetele localnicilor, dar în multe unităţi administrativ-teritoriale din această zonă apa din reţeaua publică nu este potabilă, ci poate fi folosită doar pentru scopuri gospodăreşti. Finalizarea lucrărilor la barajul de acumulare Runcu ar rezolva acest neajuns.
Autorităţile judeţene sunt informate că apa nu este potabilă. Vasile Moldovan, prefectul de Maramureş, ne-a explicat: „Avem o problemă mare în alimentarea cu apă potabilă, în special în Maramureşul istoric. Unităţile administrativ-teritoriale au făcut investiţii în acest sens, pentru a asigura alimentarea cu apă a cetăţenilor. Astfel, s-au făcut captări de suprafaţă, însă din analizele efectuate de DSP Maramureş, rezultă că apa nu este potabilă în multe localităţi. Dacă nu vom reuşi să ducem la bun sfârşit acest proiect, la barajul Runcu, atunci vom avea o mare problemă în viitor”.

Primarii se străduiesc

Una dintre comunele cu asemenea probleme este Rona de Jos, unde apa nu este potabilă din cauza aluviunilor din barajul de acumulare: „Avem în vedere măsuri de îmbunătăţire a calităţii apei, intenţionăm să facem diguri de reţinere a aluviunilor, pentru că panta este destul de mare şi la ploi mari vin multe aluviuni în acumularea barajului. Avem o staţie de tratare a apei, însă mâlul în exces creează probleme”, a precizat Ioan Marina, secretarul comunei Rona de Jos.
O altă localitate cu necazuri în ceea ce priveşte calitatea apei este Dragomireştiul: „Analizele de laborator, efectuate săptămânal, arată că apa este potabilă la sursă, adică în bazinul de captare. Dar la robinet apa ajunge nepotabilă, din cauză că alimentarea publică este interconectată cu alimentări private, neîntreţinute. De multe ori se întâmplă ca apa murdară dintr-o reţea a unui grup de persoane să intre în reţeaua generală şi să afecteze calitatea apei la consumatorul final, la robinetele celor care sunt în aval de acest racord”, a declarat secretarul Primăriei Dragomireşti, Gavriş Ardelean.

Runcu, încă 50 de milioane!

Autorităţile judeţene încearcă să obţină fondurile necesare pentru finalizarea investiţiei la barajul Runcu. Astfel, după trei decenii de la începerea proiectului, lucrările au ajuns la 80%, însă chiar şi aşa mai este nevoie de zeci de milioane de euro. Soluţia ar fi o finanţare etapizată: „Mai avem nevoie de o finanţare de 50 milioane euro. Noi am făcut demersuri la Guvernul României, împreună cu Consiliul Judeţean. Sperăm la o finanţare etapizată, pe 4-5 ani, pentru a finaliza proiectul. Acest lucru ar fi benefic pentru locuitorii din judeţ, deoarece ar rezolva alimentarea cu apă potabilă mai ales în Maramureşul istoric, dar şi în partea de sud”, a conchis Vasile Moldovan, prefectul de Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.