Asistenţii comunitari, în grija primarilor

1
313

Asistenţa comunitară trece în subordinea administraţiilor locale. E proiectul actualului guvern. “În noua viziune şi noua politică a guvernului român se doreşte o trecere a anumitor activităţi şi programe din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică la administraţiile locale. Asta înseamnă că va trebui modificată întreaga legislaţie şi constituţie”, a declarat directorul DSP Maramureş, dr. Rareş Pop.
Asistenţii comunitari prezintă o activitate de planificare familială, de urmărire a gravidelor, a lăuzei, a copilului şi a cazurilor de boli cronice. Sunt consilii locale care susţin foarte bine această activitate, dar sunt şi autorităţi care nu acordă aceeaşi importanţă asistenţei comunitare. “Sunt Consilii Locale care intervin în comunitate cu monitorizare şi raportare lunară şi săptămânală a noilor cazuri de patologii, fiind într-o relaţie de colaborare cu asistenţa medicală primară prin cabinetele medicilor de familie”, a punctat conducerea DSP. La nivelul judeţului Maramureş, asistenţa comunitară este asigurată de 42 de asistenţi medicali comunitari care îşi desfăşoară activitatea în 26 primării şi 5 mediatori sanitari.
După o evaluare a situaţiei privind nevoia de dezvoltare a serviciilor comunitare de sănătate conectate la nevoile grupurilor vulnerabile şi dezavantajate, autorităţile publice locale au solicitat 6 posturi de asistenţi medicali comunitari şi 1 post mediator sanitar, posturi care au fost aprobate de Ministerul Sănătăţii şi care sunt în curs de ocupare la nivelul autorităţilor publice locale.
Asistenţii comunitari sunt foşti asistenţi medicali care au trecut din 2006-2008 către administraţiile locale, plata salariilor fiind susţinute de la stat prin Ministerul Sănătăţii. “Anul trecut s-au derulat o serie de activităţi care vizează îmbunătăţirea asistenţei medicale comunitare, întâlniri cu mediatorii sanitari, cu grupurile vulnerabile, în speţă aici discutăm de comunităţile de etnie romă. Cea mai mare problemă este şi se menţine în zona Coroieni – Ponorâta”, a precizat Rareş Pop.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.