Canalizarea în Şomcuta, mai greu de finalizat

0
220

Şomcuta Mare are în derulare proiectul de introducere a canalizării în tot oraşul. Deşi la prima vedere lucrarea nu pare prea complicată, se pare că introducerea reţelei pe centrul localităţii va întâmpina anumite probleme. De vină este drumul european ce străbate urbea, la care constructorul nu are voie să intervină.
Astfel, proiectantul va trebui să găsească soluţiile cele mai avantajoase, în fiecare caz: „Avem în derulare investiţia pe canalizare. Proiectul este realizat în proporţie de peste 50%. Străzile principale sunt făcute. Mai avem două străzi: 1 Mai şi 1 Decembrie, după care venim cu reţeaua, cum avem şi posibilitatea, pe centrul localităţii. Aici va trebui să găsească proiectantul şi executantul o soluţie, deoarece pe centru este drumul european şi deocamdată nu putem interveni în structura lui, pentru că este în garanţie lucrarea. Vom veni pe părţile laterale, cel mai probabil, şi vor trebui făcute şi subtraversări. Nu va fi uşor, însă cu toate astea, eu sper totuşi că ne vom încadra şi în termenul prevăzut în contract, adică finalul anului. Bineînţeles că acest lucru ţine şi de executant, de care depindem şi noi. Totuşi, firma constructoare este interesată la fel de mult să finalizeze lucrarea, că au un contract semnat cu noi, pe care trebuie să-l respecte şi să-şi ia banii. Bineînţeles că apar mici inadvertenţe, dar care sunt specifice aproape tuturor proiectelor. Nu cred că există un proiect care să meargă şnur de la cap la coadă!”, a spus Claudiu Vladimir Mureşan, viceprimarul din Şomcuta Mare.

Localnicii, dornici să se conecteze la reţea

Lucrările din centrul oraşului vor fi mai greu de executat

În momentul finalizării reţelei, oamenii trebuie să se conecteze pe cheltuiala proprie. Asta deoarece primăria nu poate face investiţii pe proprietăţile private. Chiar şi în aceste condiţii, reprezentanţii primăriei nu-şi fac probleme că cetăţenii vor rămâne neracordaţi la noua reţea: „Reţeaua merge până la limita de proprietate a fiecărei gospodării. De acolo omul trebuie să-şi facă racordul în reţeaua principală, dar pe cheltuiala lui. Însă eu cred că marea majoritate a celor de la case se vor conecta. Eu, spre exemplu, am două fose septice, pe care trebuie să le întreţin, să le golesc, ceea ce costă bani. Abia aştept să mă racordez la reţeaua de canalizare pentru a scăpa de aceste bătăi de cap. Deci pe strada unde stau eu, cam toată lumea se va lega, din ce ştiu. După ce finalizăm reţeaua, o va prelua Vital-ul, şi se va plăti o taxă de canalizare, stabilită în prealabil. Practic, va fi ca în Baia Mare. Ce pot să spun e faptul că să ai apă curentă şi canalizare ţine de civilizaţie şi de vremurile în care trăim. Îmi aduc aminte de perioada în care a fost introdusă apa, reţeaua nouă, era tot la fel: cei care au dorit să aibă apă bună, cu presiune, au făcut tot posibilul şi s-au legat. Au rămas foarte puţini cei care nu s-au conectat. Cred că la nivel de Şomcuta îi poţi număra pe degetele de la o mână pe cei care nu au vrut să se racordeze. Vreo 5 familii de toate. Dar şi ei au acum demersurile făcute să se lege. De asemenea, marea majoritate a cetăţenilor de la noi au toaletele în casă”, a conchis Claudiu Mureşan. Din ce am vorbit noi cu cetăţenii, aceştia sunt dornici, în marea lor majoritate, să se racordeze la reţeaua de canalizare: „Stăm la casă şi avem fosă septică. Aşteptăm să se finalizeze reţeaua să ne putem lega. Vom plăti ceva bani pentru asta, dar merită să avem condiţii decente de trai, că doar stăm la oraş…”, ne-a spus Nicuşor Lupşe. „E bine că se face şi la noi canalizarea. Nu de alta, dar apele uzate ale unora ies direct în şanţul de pe marginea drumului şi miroase vara de nu mai poţi. Ca să nu mai vorbesc că e şi focar de infecţie. Deci abia aşteptăm”, a precizat şi Roxana M.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.