Pensia galbenă

0
89

După ce se retrag din activitate pe motiv de vîrstă sau incapacitate de muncă, persoanele primesc o pensie lunară, în bani, conform unui sistem cu contribuţie şi beneficiu efectiv (fond privat) sau prin sistemul multiangajator administrat de stat. Pensionarii scapă astfel de grija faţă de viitor. Dar mai există un sistem, al pensiilor de serviciu, pentru categoriile speciale de bugetari, o minoritate subversivă, care se bucură de favoruri din partea politicienilor. În democraţie, orice privilegiu trebuie negociat cu toată părţile interesate şi acceptat de majoritate. În caz contrar, ţara va intra în instabilitate!
Acest lucru se întîmplă acum, după ce Guvernul a propus ca pensiile speciale mai mari de 10.000 lei să fie impozitate cu 90%, dar prin negociere
s-a ajuns la 50%. Dintre categoriile afectate, cei mai supăraţi sînt magistraţii. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a comunicat că „nu tolerează” eliminarea pensiilor de serviciu, ar fi afectat statutul magistratului, ar fi încălcată independenţa acestuia! Motivele sînt inconsistente, magistraţii nu şi-ar pierde „securitatea financiară”, de vreme ce rămîn cu pensie de peste 10.000 lei, în vreme ce pensia medie de stat este 1.100 lei pe lună.
În faţa acestei discrepanţe de 1:10 faţă de majoritatea populaţiei ţării, magistraţii invocă prin CSM prevederile din Constituţie, art. 1 al. 3. – „România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sînt garantate”.
Magistraţii se gîndesc probabil că nu e drept ca lor să le fie reduse pensiile, în vreme ce salariile bugetare nu sînt tăiate, deşi multe depăşesc 10.000 de lei. Aici le dăm dreptate judecătorilor şi procurorilor, dar ar fi trebuit să aibă curajul să spună direct ce au de spus. Nu este democratic să ameninţi Guvernul cu nesupunerea: CSM nu va… tolera! Mai de folos pentru toţi ar fi ca magistraţii să provoace o discuţie deschisă despre pensiile şi salariile bugetarilor. Or ei doar îşi apără propriile venituri, nici nu le pasă că cele de rînd abia depăşesc o mie de lei pe lună.
Statul român este perturbat grav de diferenţele mari dintre bogaţi şi săraci, realitatea socială palpabilă în care muncim şi trăim. Ritmul nivelului de trai s-a accelerat pentru categoriile privilegiate, cum sînt magistraţii şi doctorii, şi a scăzut pentru cetăţenii obişnuiţi. Sîntem în impas şi bogaţilor ar trebui să le pese că în societate apar disparităţi accentuate. România este ţara din Uniunea Europeană cu cele mai mari diferenţe între prinţi şi cerşetori. În UE, raportul între elită şi plebe este 1:5 (la noi este 1:66, după un calcul propriu).
Problema nu poate fi pusă în termeni financiari, am vorbi atunci despre ban ca despre „Dumnezeul galben”. Trebuie să revenim la om şi să apelăm la bunul lui simţ. 25% dintre români nu termină şcoala, nu merg la medic, nu lucrează, sînt excluşi din societate, trăiesc din expediente. Inegalitatea în România este la cel mai ridicat nivel din Europa (înaintea noastrăse află Bulgaria). Această situaţie ar trebui să ne pună pe gînduri, de vreme ce magistraţii tind să intre în clasa bogată şi nu le pasă de unde vin banii pentru salariile şi pensiile lor.
Omul este ceea ce conştiinţa sa ştie despre sine. Magistraţii şi alte categorii sociale privilegiate trebuie să afle că impozitarea progresivă contribuie la reducerea inegalităţilor în venituri, că suprataxele nu afectează „securitatea financiară” a bogaţilor, ci asigură o mai bună protecţie socială a cetăţenilor defavorizaţi. Să nu adăugăm prostia la răutate, ci să folosim pensiile în raportul maxim 1:5 ca liant social, spre binele public!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.