AEM trage un semnal de alarmă: în unele licee, se încalcă drepturile elevilor!

0
153

• blugii rupți și părul vopsit în culori stridente provoacă conflicte între elevi și directori

Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) a început recent o campanie prin care ia la puricat Regulamentele de Ordine Interioară (ROI) ale unităților de învățământ din Baia Mare. Ideea a pornit de la numeroase semnalări ale elevilor care s-au plâns de faptul că le sunt încălcate anumite drepturi, prevăzute clar de Statutul elevului. De cealaltă parte a baricadei, directorii își apără acțiunile invocând acele regulamente interne, aprobate în consiliile de administrație.

• cel mai des întâlnită problemă: elevii majori nu au voie să părăsească incinta liceelor

Disecarea de către AEM a regulamentelor de ordine interioară a unităților de învățământ din Baia Mare a început după ce reprezentanților elevilor le-au fost semnalate o sumedenie de probleme. Astfel, asociația care îi reprezintă pe elevii din Maramureș a aflat că aceste regulamente interne nu au fost corelate cu Statutul elevului, deși acesta a fost aprobat de mai bine de trei ani. „Încă există pasaje în aceste ROI-uri care nu sunt în conformitate cu Statutul elevului și trebuie să le atragem atenția directorilor asupra faptului că aceste regulamente, făcute prin consiliile de administrație, se bat cap în cap cu Statutul elevului. Astfel, în Baia Mare, am constatat că, în unele licee, se încalcă anumite drepturi ale elevilor, drepturi care sunt stipulate vehement în Statutul elevului”, a punctat Denis Lazăr, președintele AEM. Cel mai des întâlnită problemă este aceea că elevii majori nu au voie să părăsească incinta liceelor deși, precizează reprezentanții asociației, acest drept este prevăzut de Statutul elevului.

Denis Lazăr
Denis Lazăr

„Ni se pare un abuz vehement să nu lași un elev major care, poate, în timpul orelor de curs, merge la cursul auto, face poze de album sau are alte chestii de rezolvat, pentru că, dacă suntem foarte realiști, cel puțin în clasa a XII-a, mai mult te pregătești pentru bacalaureat. Totuși, în anumite ROI-uri, scrie clar: elevilor majori nu le este permis să părăsească unitatea de învățământ. Practic, sunt constrânși să rămână. Vă dau exemplu, la un colegiu din oraș, o elevă de clasa a XII-a care, lunea, de la 13 la 14, avea religie, a completat formularul ca să renunțe la oră și, fiind majoră, voia să plece acasă. Profesorul o punea, însă, absentă, iar portarul nu o lăsa să iasă. Dacă era minoră, înțelegeam. Dar e majoră și deja avem o problemă”, a explicat Denis Lazăr.

• uniforma obligatorie, o încălcare a Statutului elevului

O altă problemă care duce la neînțelegeri între elevi și profesori e cea legată de reținerea telefoanelor la intrarea în clasă. „În multe ROI-uri scrie că telefoanele elevilor trebuie puse într-o cutiuță, la intrarea în clasă. Nu e bine, însă, pentru că un telefon e un bun personal și nimeni nu îl poate confisca. Ideea e că nu ai voie să îl folosești în timpul orelor, dar nu are voie să ți-l ia nimeni”, a declarat președintele AEM. Tot în liceele din Baia Mare, profesorii sunt nemulțumiți de vestimentația elevilor. „În alte licee, avem probleme cu blugii rupți ori părul vopsit în culori stridente la fete, chestiuni legate de vestimentație. Să nu mai vorbim de școlile gimnaziale care prevăd uniforma obligatorie ceea ce este încă o încălcare a Statutului elevului”, a adăugat Denis Lazăr. Președintele AEM se plânge și de faptul că unii directori din oraș răspund greu solicitării de a furniza aceste regulamente interne. „Modalitatea prin care putem avea acces la aceste ROI-uri e cererea prin Legea 544 din 2001. Un liceu din oraș, spre exemplu, ne-a răspuns la solicitare dorind să afle în ce scop dorește asociația să folosească informațiile cerute. Am explicat că sunt informații de interes public, dar am primit același răspuns plus rugămintea de a retrimite solicitarea. Cred că astfel de atitudini sunt încălcări ale unor legi uzuale și asta încercăm să rezolvăm. N-aș spune că e o luptă cu morile de vânt, dar la noi încă persistă o anumită mentalitate, aceea că elevii nu îi pot trage la răspundere pe profesori”, a conchis Denis Lazăr. AEM punctează în acest context faptul că elevii din Maramureș pot sesiza asociației orice fel de probleme în încercarea de a le rezolva.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.