Fără poprire pe salariu pentru angajații de la stat!

0
60

Salariații de la stat scapă de poprirea pe salariu, asta pentru că Procurorul General consideră că instituțiile publice nu pot fi executate silit pe fondurile destinate plății drepturilor salariale, aflate în conturi deschise la unitățile de trezorerie și societăți bancare.
Sumele destinate plății salariilor personalului din instituțiile publice, aflate în conturi deschise la unitățile de trezorerie și societăți bancare, nu pot face obiectul executării silite prin poprire, a decis Înalta Curte de Casație și Justiție, în urma admiterii unui recurs în interesul legii.
Procurorul general susținea în recursul în interesul legii că, în instanțele din România, nu există un punct de vedere unitar cu privire la aplicarea dispozițiilor art. 1 alin. (2) din OG nr. 22/2002 privind executarea obligațiilor de plată ale instituțiilor publice, stabilite prin titluri executorii.
O primă orientare de jurisprudență consideră că, prin OUG 22/2002, s-a stabilit o procedură specială, derogatorie de la prevederile dreptului comun în ceea ce privește executarea creanțelor stabilite prin titluri executorii în sarcina instituțiilor și autorităților publice.
Prevederile acestei ordonanțe stabilesc că aceste creanțe nu se pot achita din sumele destinate cheltuielilor de funcționare și organizare, inclusiv cheltuielilor de personal din instituțiile publice.
A doua orientare de jurisprudență apreciază că, în acest caz, sunt aplicabile dispozițiile Codului civil în materia executărilor silite, în sensul că sunt exceptate de la poprire sumele destinate plății salariilor doar pentru o perioadă de trei luni de la data înființării popririi, termen la expirarea căruia sumele având această destinație pot fi executate silit.
În opinia procurorului general, prima orientare de jurisprudență este cea corectă, și anume că „sumele destinate plății drepturilor salariale din instituțiile publice, aflate în conturi deschise la unitățile de trezorerie și societăți bancare, nu pot face obiectul executării silite prin poprire, această interdicție fiind pe termen nelimitat”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.