O viziune personală din perspectiva unei matematiciene • Expoziție comemorativă Lidia Elena Kozma

0
498
Adrian Chira, Bertalan Kovacs, Laura Ghinea, Ioan Anghel Negrean
Adrian Chira, Bertalan Kovacs, Laura Ghinea, Ioan Anghel Negrean

O expoziție comemorativă cu lucrările realizate de matematiciana cu suflet de artist, Lidia Elena Kozma, poate fi admirată până în 27 ianuarie la Galeria de Artă a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR), filiala Baia Mare. Pe simeze au fost expuse 18 tablouri create de artista plastică, menite să aducă în fața ochilor publicului o retrospectivă a artei Lidiei Elena Kozma. Prezentarea expoziției a avut loc recent în preajma datei la care artista ar fi trebuit să își aniverseze ziua de naștere, 17 ianuarie. Evenimentul a debutat cu un moment de reculegere.

Drum artistic întortocheat

Galeria de Artă a “mustit” de lume dornică să privească tablourile unei artiste plastice al cărei drum profesional a avut o altă direcție decât cea a artei. În cele din urmă, Lidia Elena Kozma a răspuns chemării interioare, aceea de a se exprima cu frenezie și bucurie prin intermediul penelului.
“Cu toții am cunoscut-o pe Lidia ca om, ca profesor, ca artist. Drumul ei a fost în altă direcție, dar până la urmă tot ce ne este hărăzit se întâmplă la un moment dat. Întâlnirea cu arta vizuală s-a întâmplat în ultima perioadă a vieții sale. Ea s-a luptat pentru înființarea învăță­mântului artistic în Baia Mare. A devenit studenta acestei școli, la o anumită vârstă, fără să fie complexată. Ulterior a devenit membră a Uniunii Artiștilor Plastici”, a relatat președintele UAPR Baia Mare, Laura Ghinea.

Expoziția “evocă ființa ei”

Vorbitorii au remarcat că, rareori se întâmplă ca o persoană să vină și să ofere “ o viziune personală din perspectiva matematicii”.
“Este o seară de neuitat. Un amestec de tristețe, speranță, nădejde că în această meditație cu privire la relația dintre destin, existență și curgerea timpului, în mod palpabil se întâmplă evenimente pe de o parte ireversibile, pe de altă parte trecute în veșnicie. Semnificația expoziției de astăzi constă și în faptul că rareori cineva din perspectiva matematicii vine și ne oferă o viziune personală. Consistența acestei opere din care avem doar câteva mostre reprezentative e un reper ce prezintă mărturia unei lumi care dăinuie și mai mult dincolo. Atinge o coordonată ce ține de emotivitate, acest altruism pe care l-a provocat de-a lungul vieții. Aceste elemente se revarsă din nou asupra creației care e una altruistă, deschisă spre dialog. Evocă ființa ei”, a remarcat artistul plastic, Bertalan Kovacs.

“Probleme” tratate în mod artistic

De altfel, și artistul plastic Ioan Anghel Negrean a accentuat că, privind tablourile “se vede matematicianul dar în sensul artistic”. “În fiecare din aceste lucrări, Lidia își pune o problemă, nu de matematică, ci de plastică pe care o rezolvă în mod personal și cu măiestrie. Aceste probleme țin de culoare, compoziție și lumină. Lumina este prezentă în lucrările ei chiar și când este absentă. Lucrează cu lumina, cu culoarea. Nu are nicio inhibiție când folosește culoarea. Există la Lidia un simț al armoniei, al rezolvării contrastelor, al nuanțării culorilor, al dozării cantitative al culorilor. Se vede că pictează cu o bucurie și o frenezie extraordinară și rapid. Nu stă mult să se gândească. Totul vine din interior ceea ce înnobilează personalitatea artistică a Lidiei. În fiecare tablou veți găsi valențe extraordinare ale artistei”, a concluzionat Ioan Anghel Negrean.
În cadrul expoziției a vorbit și artistul fotograf Adrian Chira. El a adus în discuție elemente ce țin de omul “Lidia Elena Kozma”. Acesta a rememorat din “cufărul cu amintiri” faptul că prima lucrare a Lidiei Elena Kozma a văzut-o pe când era copil. Era portretul unei fetițe cu niște flori, raportat la o natură statică. E o dovadă clară a valorii imaginii artistice, valoare ce s-a concretizat și peste ani în creația artistică a matematicienei.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.