Vor pensii decente • Petiție înaintată la Guvern de pensionarii maramureșeni

0
115

Reprezentanții Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice cer pensii decente. Pensionarii maramureșeni au arătat că au solicitat în repetate rânduri ca “valoarea punctului de pensie să fie de 45% din salariul mediu brut pe economie. La ora actuală se situează undeva la 26%. Valoarea pensiei medii pe țară este undeva la 1.330 lei. Suntem departe de dezideratul propus”. În plus, vârstnicii cer în continuare desființarea pensiilor speciale, cu excepția celor militare.
Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, Ștefan Lupșa, a solicitat în numele pensionarilor pe care îi reprezintă să existe o lege a pensiilor unitare. El a arătat că “nu e logic ca un pensionar să aibă 700 lei, iar altul să aibă vreo 74.000 lei. Am propus ca fiecare să se pensioneze după contribuție, pentru că fiecare suntem pensionar”. În plus, Ștefan Lupșa consideră că trebuie să dispară pensiile speciale, cu excepția celor militare sau măcar să fie impozitate pensiile mai mari de 10.000 lei, chiar până la 90%.
Reprezentantul pensionarilor a mai menționat că anul trecut a fost elaborată și promulgată o lege a pensiilor. Nu e perfectă, e acceptabilă, mai spun vârstnicii. Totuși, pensionarii au decis să înainteze o petiție la Guvern prin care să își exprime nemulțumirile vizavi de inechitățile din sistem. Ei spun că și-ar dori ca politicienii și chiar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu să trăiască măcar câteva luni cu un venit de 700 lei pentru a vedea cum se poate descurca o persoană cu o astfel de pensie.
“Noi am trimis o petiție la Guvern, să se respecte această lege care a fost promulgată, iar din septembrie să se dea și acea majorare de 40% la punctul de pensie. Sunt pensionari mulți care au pensii sub 1.300 lei. Această petiție am dori să fie înaintată și pe linia Prefecturii la Guvern. Noi suntem în asociație cam 8.500 de pensionari. În numele lor a semnat tot comitetul asociației”, a declarat Ștefan Lupșa. Pe de altă parte, acesta se declară îngrijorat de scumpirile ce vor urma, considerând că așa cum s-au majorat tarifele la măștile de protecție împotriva gripei, la fel se vor scumpi și alimentele.
“Cu scumpirile ce se vor petrece inclusiv cu acest virus, vor crește prețurile la alimente cum au crescut la măști. Și mulți pensionari sunt la limita existenței. Sunt pensionari aflați în imposibilitatea de a-și asigura minimul de trai”, a mai concluzionat reprezentantul pensionarilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.