Nu mai zicem suine, ci porci

1
50

Se află în discuţie publică un proiect de ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine, pentru înregistrarea/autorizarea sanitar-veterinară şi pentru stabilirea condițiilor de biosecuritate în exploatațiile de porcine.

Ministrul propune ca termenul „suine” să fie înlocuit cu termenul „porcine”. De asemenea, ca porcii crescuţi în exploatațiile de subzistență să nu mai fie cumpăraţi de abatoare, ci destinaţi exclusiv consumului familial, iar produsele din carne de porc preparate de ţărani (slănină sărată şi afumată, cîrnaţ, şuncă afumată) să nu poată fi vîndute în pieţele agroalimentare. Agricultorii care vor să crească porci pentru vînzare va trebui să înfiinţeze o „exploataţie de creștere” cu un efectiv de maximum 65 de capete. Persoanele fizice care vor să crească porcine în regim semi-deschis (coteţe cu padoc, cum au ţăranii) vor fi obligate să obţină autorizaţie sau înregistrare de la Direcţia judeţeană sanitar-veterinară. La fel, pentru creşterea păsărilor şi a altor animale. Pentru a impune aceste modificări, se invocă 9 regulamente europene şi 5 directive europene!

Ministrul doreşte  ca ţăranii care cresc porci să respecte norme de biosecuritate europene, dar imposibil de aplicat de ţărani. Porcii să nu mai fie hrăniţi cu iarbă (nutrețuri vegetale) pe o perioadă de cel puțin 30 de zile de la recoltarea acestora şi nici cu resturi alimentare (lături, resturi de catering). Cu alte cuvinte, porcii nu mai au voie să pască pe păşune şi trebuie să mănînce doar fîn, nu iarbă proaspătă. Paiele uscate de grîu să poată fi folosite ca aşternut doar după 90 de zile de la recoltare. Cei care vor să crească porci în sistem semi-deschis, trebuie să monteze gard dublu, plus un gard electric în interiorul suprafeței dublu împrejmuite. Asistenţa sanitar-veterinară să fie făcută de medicul veterinar de liberă practică (nu e voie să chemi alt medic sau alt asistent veterinar), echipat în mod special cu costum de protecţie de unică folosinţă (ca medicii să nu mai răspîndească bolile din curte în curte). Coteţele să fie dezinfectate, dezinsectate şi deratizate ori de cîte ori este nevoie.

Teama de pesta porcină africană face ca autorităţile veterinare româneşti să încerce să impună în fermele de porci şi în coteţele ţăranilor condiţii de biosecuritate nerealiste şi împotriva naturii. Este a treia sau a patra variantă de ordin pus în discuţie şi refuzat de opinia publică. Ţăranii nu pot accepta aşa ceva şi se opun. Fermierii le acceptă, în acest fel ar dispărea concurenţa făcută de ţărani (dacă 5 milioane de gospodari n-ar îngrăşa porci, ar cumpăra carne de porc din magazin). Ministrul clujean Adrian Oros se ţine scai de această obsesie europeană că ţăranii trebuie să dispară şi în locul lor să apară ferme în afara satelor!

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.