Dezinfectanții de mâini care ne omoară copiii!

0
100

Asociația PRO CONSUMATORI, organizație de utilitate publică cu o activitate neîntreruptă de peste 30 de ani în domeniul protecției consumatorilor, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a lansat, în 20 iulie 2020, Campania națională de informare și educare a consumatorilor „Tu știi ce dezinfectant folosești?”
Scopul campaniei este de a atrage atenția consumatorilor cu privire la ce trebuie să știe în legătură cu cel mai folosit produs de protecție a sănătății în această perioadă – dezinfectantul de mâini.
Un alt aspect, la fel de important căruia i se acordă o atenție deosebită în cadrul acestei campanii, este monitorizarea modului în care instituțiile statului în zona de protecție a sănătății își îndeplinesc atribuțiile prevăzute în legislația în baza căreia funcționează.

… și măștile neconforme

În urmă cu câteva zile ministrul sănătății, Nelu TĂTARU, a făcut următoarea declarație: „Se merge pe purtatul măștii și în sala de clasă pornind de la clasa I, excepție vor face elevii de grădiniță și cei de la clasa pregătitoare. Când ies în pauză, elevii se vor dezinfecta pe mâini, când intră înapoi, la fel. Măsura purtatului măștii va rămâne obligatorie fiindcă transmiterea este aerogenă și masca este cea mai sigură regulă, pentru că nu avem certitudinea că elevii vor respecta distanța minimă de siguranță sanitară de un metru”.
Din păcate, această regulă impusă cu o lună de zile înainte de începerea anului școlar de către ministrul sănătății nu este însoțită și de măsuri de evaluare a conformității cu standardele și legislația europeană aplicabilă pentru cele două categorii de produse ce vor fi folosite în mod obligatoriu de către copiii noștri.
În România, de la declararea primei stări de urgență, 16 martie, și până în prezent, instituțiile statului cu atribuții în domeniul supravegherii pieței de echipament individual de pro­tec­ție/pro­duse biocide de protecție, nu au întreprins nici măcar o acțiune de verificare a conformității acestora.
În perioada 17 aprilie -14 august 2020 au fost notificate de țările membre ale UE pe platforma Safety Gate, 117 mărci de măști respiratorii neconforme și 6 mărci de dezinfectanți de mâini neconforme. Nicio instituție a Guvernului României – ANPC, Ministerul Sănătății și ANDMD -, nu a făcut nici măcar o verificare de rutină la Direcția Generală a Vămilor pentru a vedea dacă mărcile de măști, respectiv de dezinfectanți notificate pe această platformă ca fiind neconforme au ajuns în România prin intermediul unor importatori și sunt comercializate în țara noastră!
Timp de 5 luni milioane de români au folosit măști și dezinfectanți de mâini care nu oferă protecția minimă necesară împotriva virusului SARS-CoV-2, aceste două categorii de produse fiind neconforme.
Unii dezinfectanți de mâini, cei neconformi, sunt foarte periculoși, mai ales pentru copii. Prin urmare, părinții trebuie să verifice temeinic conținutul dezinfectanților care este trecut pe etichetă și acești dezinfectanți să fie cumpărați, de preferință, din farmacii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.